Monday, 20 May 2019
Back You are here: Αρχική ΤΡΟΦΙΜΑ «Πράσινο φως» για τη Ρωσία σε 15 Ελληνικές επιχειρήσεις;

«Πράσινο φως» για τη Ρωσία σε 15 Ελληνικές επιχειρήσεις;

Για τον αν οι εξαγωγές έχουν επηρεαστεί από την 6ετή ύφεση, για το Ρωσικό εμπάργκο και για την προετοιμασία και τους ελέγχους που έγιναν στις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις...

παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης (γάλακτος, κρέατος, ιχθύων καθώς και των προϊόντων αυτών) ώστε να  μπορούν να εξάγουν προϊόντα τους στην Ρωσική αγορά μόλις αρθεί το εμπάργκο,  συζήτησαν ο Δρ. Alexie Alekseenko,  αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας “Rosselkhoznadzor», ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας, ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ, καθηγητής οικονομικών, ο Πρόεδρος και η Γενική Διευθύντρια της A CERT Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης ΑΕ, Στέφανος Μπίλλας και Κωνσταντία Ναλμπάντη, αντίστοιχα, στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Πολιτική Επικαιρότητα» με τον Φάνη Παπαθανασίου, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.

Ο κ. Μαραβέγιας, που ήταν και μέλος της Ελληνικής αποστολής στη Ρωσία στις αρχές του μήνα, ως μέλος του Ελληνικού Πανεπιστημίου, όπου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκε η προοπτική να δημιουργηθούν κοινές ελληνορωσικές επιχειρήσεις, ώστε να ξεπεραστεί η σκόπελος του εμπάργκο.

Επίσης αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν τις ελληνικές εξαγωγές να αναπτυχθούν όσο θα έπρεπε επισήμανε ότι η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία πολύ σημαντική αγορά και δημιουργήθηκε μία εύρωστη μεσαία τάξη, γι αυτό πρέπει να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι αυτό που πλήττει κατά κύριο λόγο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας και επισήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν εργαλεία και εφόδια στις επιχειρήσεις να μπορέσει   να αναπτυχθεί ο ελληνικός εξαγωγικός κλάδος.

«Οι εξαγωγές θέλουν προδιαγραφές, συγκεκριμένη τυποποίηση, ειδικό μάρκετινγκ. Δεν μπορεί ο καθένας που παράγει κάτι, απλά να το εξάγει. Για το λόγο αυτό το Βιομηχανικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ειδικό πρόγραμμα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εξωστρέφεια και την καινοτομία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρόπουλος.

Η κα Κωνσταντία Ναλμπάντη μίλησε για τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν ελεγχθεί από την Κτηνιατρική Υπηρεσίας της Ρωσία “Rosselkhoznadzor».

«Οι εταιρείες που έχουν επιλεγεί και ελεγχθεί μέχρι σήμερα που ολοκληρώνονται οι έλεγχοι είναι επτά επιχειρήσεις σε προϊόντα ψαριού, τέσσερις σε γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων παγωτών, γιαουρτιών κλπ και άλλες τέσσερις παραγωγής κρέατος και κυρίως αλλαντικών, για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη Ρωσική αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπίλλας αναφέρθηκε στα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.

«Σήμερα θα υπάρξει μία συνάντηση στο υπουργείο για τα πρώτα αποτελέσματα. Θα εντοπιστούν τα τυχόν προβλήματα που προέκυψαν και τα τελικά αποτελέσματα θα δοθούν σε τέσσερις εβδομάδες, αν και ο συνήθης χρόνος για αυτήν την διαδικασία είναι τρεις μήνες. Με την άρση του εμπάργκο οι εταιρείες αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν άμεσα στη Ρωσία. Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν έρθει ήδη σε επαφή με ρωσικές, οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους. Τεχνικά λοιπόν με τη διαδικασία αυτή έχει λυθεί το θέμα της εξαγωγής ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία. Μένει η άρση του εμπάργκο που είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Και το σημαντικό είναι ότι οι Ελλάδα είναι στις πρώτες τρεις χώρες, μαζί με την Κύπρο και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της Ρωσίας και έτσι έχει μία προτεραιότητα να μπει στη Ρωσική αγορά όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες», επισήμανε ο κ. Μπίλλας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας “Rosselkhoznadzor” Δρ. Alexie Alekseenko αφού αναφέρθηκε στην διαδικασία των ελέγχων τόνισε ότι οι Ρώσοι πολίτες αν και λατρεύουν τα Ελληνικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα ελληνικά ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τη φέτα, τα ροδάκινα, τις φράουλες και τα ακτινίδια και τα θεωρούν εξαιρετικής ποιότητας, έχουν ένα πρόβλημα με την αυξημένη τιμή τους. Επίσης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που θα περάσουν τον έλεγχο θα μπορούν να εξάγουν στη Ρωσία την επόμενη μέρα, μετά την άρση του εμπάργκο.

Επίσης ο Δρ. Alexie Alekseenko, ως ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων, επισήμανε ότι « Η επιβολή του εμπάργκο στην ελληνική παραγωγή δεν είναι μόνο οικονομική αλλά υπάρχουν και διαρθρωτικά προβλήματα, όσον αφορά την ασφάλεια, που περιπλέκουν την κατάσταση. Πρέπει να διατηρείς την ασφάλεια των προϊόντων σου και πρέπει να κάνεις το παν ώστε να δεσμεύεις τους ανθρώπους που συμμετέχουν σ’ αυτές τις διαδικασίες, Διαφορετικά θα υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Φάνη Παπαθανασίου   για το τι μέλει γενέσθαι με την εξαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσική αγορά ο κ. Alekseenko ήταν σαφής: «Είτε μιλάμε για προϊόντα ζωικής προέλευσης (προϊόντα κρέατος, γάλακτος και ιχθύων), όπου ολοκληρώσαμε τους ελέγχους, είτε για προϊόντα φυτικής παραγωγής (νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά) η διαδικασία στηρίζεται σε τρία επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας (της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Στο δεύτερο επίπεδο είναι ο Οργανισμός πιστοποίησης, ο A CERT, ο οποίος διασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων (σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις και προδιαγραφές) και στο τρίτο επίπεδο είναι το κράτος το οποίο είναι επίσης σημαντικό για εμάς».

 

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Social Network