Saturday, 26 September 2020
Back You are here: Αρχική ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ένα τραπέζι γεμάτο... υγεία

Ένα τραπέζι γεμάτο... υγεία

Στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να επιλέγουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Φρούτα και λαχανικά συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας και τυποποιημένα προϊόντα πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά πριν σερβιριστούν στο τραπέζι. Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά αγροτικών προϊόντων; Τι περιέχουν τα τυποποιημένα τρόφιμα που καταναλώνουμε;

Αγροτικά προϊόντα
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Οι λαϊκές αγορές και ο μανάβης της γειτονιάς μας έχουν μεγάλη ποικιλία σε αγροτικά προϊόντα εποχής. Γιατί να επιλέγουμε όμως φρούτα και λαχανικά εποχής; Γιατί εκτός του ότι είναι πολύ πιο νόστιμα και αρωματικά, όταν καταναλώνονται στην εποχή τους είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μεγάλη διακύμανση στην περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά υπάρχει ανάμεσα και στα εγχώρια φρούτα και λαχανικά. Μελέτη με πορτοκάλια έδειξε ότι τα φρεσκοκομμένα από το δέντρο περιέχουν περίπου 180mg βιταμίνης C, ενώ αυτά που τα καταναλώνουμε μερικές μέρες μετά περιέχουν αρκετά λιγότερη. Η μελέτη έδειξε όμως ότι παρατηρείται μείωση και σε άλλα πολύτιμα συστατικά, όπως στα φλαβονοειδή και στις αντιοξειδωτικές ουσίες.

«Το Αγροτικό Καλάθι» κάθε περιφέρειας
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί «στροφή στα ελληνικά προϊόντα», τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης. Το εγχείρημα θα επιτευχθεί μέσω της ανάδειξης ενός «καλαθιού» για κάθε περιφέρεια γεμάτο με τα αγροτικά προϊόντα «σήμα κατατεθέν» της κάθε περιοχής. Το πρώτο αγροτικό καλάθι ήταν αυτό της Κρήτης και περιέχει λάδι, κρασί, τυροκομικά προϊόντα, κρέας πρόβειο και κατσικίσιο, παξιμάδια, όσπρια, σταμναγκάθι, αρωματικά φυτά, ντομάτες και πατάτες. Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί εθνική καταναλωτική συνείδηση ώστε να μάθουν οι Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και η δημιουργία ενός αγροδιατροφικού προτύπου για αυτοκατανάλωση αλλά και για εξαγωγή. Πρόταση του υπουργείου για το επόμενο καλάθι που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο θα αφορά την περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκτός από το λάδι και το κρασί θα περιλαμβάνει και τα εσπεριδοειδή.

Βιολογικά Προϊόντα
Τα τελευταία χρόνια τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν σημαντικό έδαφος στην αγορά και αποτελούν την προτίμηση του συνειδητοποιημένου καταναλωτή που επιθυμεί την υγιεινή διατροφή και την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένες πληροφορίες για τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά πριν τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Ένα προϊόν για να είναι βιολογικό πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόσο στο στάδιο της παραγωγής, όσο και στο στάδιο της μεταποίησης και τυποποίησης.

Τι πρέπει να προσέχουμε:
Ορισμένες καλλιέργειες βρίσκονται στο μεταβατικό στάδιο μετατροπής τους από εντατικοποιημένες χημικές σε βιολογικές. Το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να απαλλαγεί το έδαφος από τα υπολείμματα των χημικών ουσιών είναι περίπου δυο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πορεία της καλλιέργειας ελέγχεται από τους οργανισμούς πιστοποίησης. Είναι απαραίτητο να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι τα προϊόντα που παράγονται από αυτές τις καλλιέργειες πρέπει να φέρουν την ένδειξη «Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας σε μεταβατικό στάδιο».

Τυποποιημένα προϊόντα
Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας αναγκάζουν να στρεφόμαστε στην κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων. Μελέτες έχουν δείξει πως οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για τις διατροφικές πληροφορίες των τροφίμων, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να τις κατανοήσουν από τον τρόπο που αναγράφονται στις ετικέτες. Οι ετικέτες είναι το κλειδί για την επικοινωνία ζωτικών πληροφοριών με τους καταναλωτές. Με μια πρώτη ματιά οι ετικέτες τροφίμων φαίνονται δυσνόητες, όμως θα πρέπει να εκπαιδευτούμε να τις διαβάζουμε προσεκτικά για να ξέρουμε τι καταναλώνουμε και να επιλέγουμε αυτά τα προϊόντα που συμβάλλουν στην ισορροπημένη διατροφή.

Σε μια ετικέτα ενός συσκευασμένου τροφίμου αναγράφονται οι εξής πληροφορίες: τα συστατικά, το συνολικό βάρος ή όγκος, η ημερομηνία παραγωγής και λήξης και τέλος η διατροφική ανάλυση του προϊόντος. Όσον αφορά στη διατροφική ανάλυση δίνονται πάντα πληροφορίες για την ενέργεια του τροφίμου, δηλαδή πόσες θερμίδες δίνει, τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά απ ́ τα οποία αποτελείται, που είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη, αλλά και για τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει και είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα.

Τα συστατικά στα οποία αξίζει να δίνουμε προσοχή είναι τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη, τα trans λίπη και το νάτριο (αλάτι) που μπορεί να γίνουν επιβαρυντικά για την υγεία και έτσι καλό θα είναι να προτιμάμε τα τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτά. Αντίθετα, είναι σημαντικό να επιλέγουμε προϊόντα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής αλέσεως), καθώς είναι πολύ ευεργετικές για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και την υγεία μας γενικότερα.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network