Thursday, 13 May 2021
Back You are here: Αρχική ΙΣΤΟΡΙΑ Οι διάσημοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Οι διάσημοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Στη φωτογαφία ο Βιντάλ Σασούν επί το έργον...

Τι κοινό έχουν ο Νικολά Σαρκοζί, ο Βιντάλ Σασούν και οι αδελφοί Ντασό; Είναι όλοι Εβραίοι και κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη!

Μετά τον διωγμό των Εβραίων από την Ιβηρική από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα, ήρθε ένα κύμα στην Ελλάδα, το οποίο εγκαταστάθηκε κυρίως στην Θεσσαλονίκη του 15ου αιώνα. Επρόκειτο για τους Σεφαρδίτες (Σεφαρδί σημαίνει Ισπανία και με τον όρο αυτό αναφέρεται κανείς στους Εβραίους που έχουν Μεσογειακή ή αραβική καταγωγή). Μιλούσαν λαντίνο που είναι μια μορφή παλαιών ισπανικών. Είχαν σπουδαία εμπορικά δίκτυα, ήταν γλωσσομαθείς και μορφωμένοι. Επίσης, σε πολύ μικρότερο βαθμό, υπάρχουν και οι λεγόμενοι Εσκενάζυ Εβραίοι (Ασκεναζίμ δηλάδή από την Γερμανία). Ο όρος αναφέρεται γενικά στους κεντροευρωπαίους και Ρώσους Εβραίους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο μιλούσαν Γίντις.

Ο Σαρκοζί

Η κοινότητα των Σεφαρδιτών της Θεσσαλονίκης έχει πολλά διάσημα τέκνα.  Ένα εξ αυτών είναι ο παππούς του Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν έχει ποτέ διστάσει να  συστηθεί δημοσίως ως «ο εγγονός ενός Ελληνα». Προπάππος  από τη μητέρα του ήταν ο Μαρντοχάι Μαλάχ, ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία της Θεσσαλονίκης . Ο παππούς του τέως Γάλλου προέδρου ο Αρόν Μαλάχ, που ήταν γνωστός ως Μπενίκο, έφυγε μαζί με τη μητέρα του από την Ελλάδα για να σπουδάσει στο Παρίσι και το 1917 παντρεύτηκε τη Γαλλίδα Αντέλ Μπουβιέρ.

Ο Danone

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο γίγαντας των γαλακτοκομικών προϊόντων Danone ιδρύθηκε από έναν Ελληνα Εβραίο που είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για τον γιατρό και επιχειρηματία Ισαάκ Καράσο  που έφυγε με την οικογένειά του από την πόλη λίγο πριν την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με προορισμό την Βαρκελώνη. Εκεί δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά και έκανε ένα βιομηχανοποιημένο γιαούρτι με γάλα και προβιοτικά. Λίγο αργότερα πήγε στην Γαλλία και ίδρυσε την Danone.

Ο Σασούν

O γνωστός κομμωτής Βιντάλ Σασούν, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τα πλέον επαναστατικά χτενίσματα και κουπ ήταν γιος του Τζακ Σασούν, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Οι Ντασό

Οι πιο ισχυροί οικονομικά απόγονοι Θεσσαλονικών Εβραίων είναι οι Γάλλοι Ντασό, του γνωστού κολοσσού της αεροναυπηγικής με επιρροή που ξεκινά από την κατασκευή πολεμικών αεροσκαφών (Μιράζ) και έφτασε μέχρι την ιδιοκτησία της εφημερίδας «Φιγκαρό». Το 2012 ο Λοράν Ντασό, γιος του Σερζ Ντασό,  που εξακολουθεί να διοικεί τον όμιλο επισκέφτηκε την πόλη ως απόγονος της εβραϊκής καταγωγής οικογένειας Αλλατίνη .Μαζί ήταν η  μητέρα του Νικόλ και τα αδέρφια του Τιερί και Μαρί Ελέν. Σκοπός ήταν να εγκαινιάσει ανακαινισμένη αίθουσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο που έγινε με δικές του δαπάνες.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψής της ήταν η Βίλα Αλλατίνη, όπου σήμερα στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο κτίριο αυτό, που κατασκεύασε η οικογένεια Αλλατίνη το 1888, έζησε η Νοεμί Αλλατίνη, εγγονή του Λάζαρο Αλλατίνη, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην πόλη από την Ιταλία και έχτισε την οικογενειακή οικονομική αυτοκρατορία. Από τον γάμο της με τον Αντόλφ Μπλοχ η Νοεμί απέκτησε δύο παιδιά, τον Ντάριο και τον Μαρσέλ. Ο Μαρσέλ ήταν αυτός που, όταν η οικογένεια εκδιώχθηκε από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι, δημιούργησε τον βιομηχανικό όμιλο Ντασό, αφού άλλαξε έτσι το επίθετό του, κρατώντας το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο αδερφός του στην Αντίσταση.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network