Sunday, 17 January 2021
Back You are here: Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Τζέρεμι Κόρμπιν: Για μια καλύτερη Βρετανία!

Τζέρεμι Κόρμπιν: Για μια καλύτερη Βρετανία!

Τελικά δεν έγινε η έκπληξη στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πιο αριστερός ηγέτης τις τελευταίες δεκαετίες, εξελέγη στο τιμόνι του κόμματος. Ο πολυσυζητημένος Τζέρεμι Κόρμπιν, φανατικός εχθρός κάθε πολιτική λιτότητας, είναι ο νέος ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία ύστερα από πολλές εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας. «Θέλω να κάνω το κόμμα μου πιο δημοκρατικό» είπε στην πανηγυρική ομιλία του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.
Τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα έχει αλλάξει τους τελευταίους τρεις μήνες και ότι έχει ενισχυθεί, καθώς «ο λαός θέλει μια καλύτερη Βρετανία».

«Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν» τόνισε. Στρεφόμενος κατά των Συντηρητικών είπε ότι έχουν χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να επιβάλουν τρομερές επιβαρύνσεις στους φτωχότερους Βρετανούς.

Η ανακοίνωση της νίκης του συνοδεύτηκε από ζητωκραυγές και θερμά χειροκροτήματα.

Ο Κόρμπιν θεωρούνταν φαβορί τόσο από τους δημοσκόπους, όσο και από τα γραφεία στοιχημάτων και κατάφερε να αφήσει πίσω του, τους άλλας τρεις αντιπάλους του, τους Άντι Μπέρναμ, Ιβέτ Κούπερ και Λιζ Κένταλ, όλοι τους πιο νέοι, πιο συμβατικοί και λιγότερο αριστεροί από εκείνον.

Ο Κόρμπιν συγκέντρωσε το 59,5% των ψήφων, δεύτερος έρχεται ο Μπέρναμ με 19% και ακολουθούν οι Κόπερ με 17% και Κένταλ με 4,5%.  

Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτου συνεδρίου των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Η νίκη του 66χρονου Κόρμπιν, σφοδρού επικριτή των πολιτικών λιτότητας, μοιάζει με μικρή επανάσταση για το Εργατικό Κόμμα, το οποίο μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο του Τόνι Μπλερ.

Ποιος είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν;

Φιλειρηνιστής, οπαδός μιας οικονομικής πολιτικής που θα επιβάλει μεγαλύτερη φορολογία στους πιο πλούσιους ο Κόρμπιν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη όσων αναζητούν μια εναλλακτική πολιτική.

Εκπροσωπεί το Ίσλιγκτον στη βρετανική Κάτω Βουλή τα τελευταία 30 χρόνια. Ποτέ δεν διεκδίκησε ένα υψηλότερο πολιτικό πόστο και ποτέ δε συμμετείχε σε άτυπα κυβερνητικά συμβούλια. Η απόσταση που τήρησε από κυβερνητικές θέσεις του έδωσε την ευχέρεια να αποστασιοποιείται συχνά απέναντι στις επιλογές των ίδιων των Εργατικών.

Ο Κόρμπιν τάχθηκε ευθέως κατά της συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και εξακολουθεί να ζητά την παραπομπή του Μπλερ σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Είναι χορτοφάγος, μισεί τα αυτοκίνητα, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς και υπέρ της εθνικοποίησης των βρετανικών ταχυδρομείων και του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network