Monday, 08 March 2021
Back You are here: Αρχική ΔΙΕΘΝΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ελλάδα και Ομογένεια - Χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας ωφέλειας

Ελλάδα και Ομογένεια - Χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας ωφέλειας

Γράφει ο Κώστας Τσιάρας, Βουλευτής Καρδίτσας - τ. Υφυπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων - Γιατρός

 

Πρόσφατα η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη μιας κρίσης, η οποία ήταν πρωτόγνωρη τόσο σε βαθμό όσο και σε ένταση. Στο σύνολό τους οι κοινωνικές ομάδες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ η ανεργία οδηγήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Η πιστοληπτική ασφυξία αλλά και οι λάθος εκτιμήσεις για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, βάθυναν την ύφεση και παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα σε συνολική κατάρρευση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από μια συγκροτημένη προσπάθεια, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας θεαματικής μεταβολής, που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες και προοπτικές για την πατρίδα. Από τον Ιούνιο του 2012 υλοποιήθηκαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την επίτευξη πλεονασμάτων, άλλαξαν το διεθνές κλίμα και δημιουργούν προοπτικές για την επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Σε όλη αυτή την πορεία η χώρα μας δεν ήταν μόνη. Είχε διαρκώς τη στήριξη της Ομογένειας, αυτής της δεύτερης Ελλάδας έξω από την Πατρίδα, που δίνει μάχες και ξέρει να τις κερδίζει. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργού Εξωτερικών, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο, να γίνω μάρτυρας του ενδιαφέροντος και της διάθεσής τους για προσφορά. Στο μυαλό όλων υπήρχε –και είμαι βέβαιος πως υπάρχει ακόμα- ως κύριο θέμα πώς θα βοηθούσαν την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.

Η σχέση με την Ομογένεια δεν ήταν και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς, οι συμπατριώτες μας δεν ένιωσαν τις τελευταίες δεκαετίες, πως πήραν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που προσδοκούσαν από την Ελλάδα. Πολλές φορές αισθάνθηκαν ότι αιφνιδιάζονται, μέσα από περίπλοκες και ασαφείς αποφάσεις χωρίς ξεκάθαρο στίγμα. Κι όλα αυτά, την ώρα που τα μέλη τους μεγαλουργούν και έχουν λαμπρές επιδόσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή των χωρών που κατοικούν. Αυτή τη σχέση επιδιώξαμε να αποκαταστήσουμε με τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο στη νέα του μορφή, φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα πραγματικό έργαλείο για την ανάδειξη των καλύτερων Ελλήνων της Διασποράς.

Με την Ελλάδα να επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ουσιαστικές συνεργείες με τον απόδημο Ελληνισμό, τόσο σε επίπεδο άμεσων επενδύσεων όσο και σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας. Πολλοί επιτυχημένοι συμπρατριώτες μας που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς και γνωρίζουν τις επί μέρους αγορές, μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στο σχεδιασμό μιας ανοικτής οικονομίας, η οποία θα λειτουργεί ως πόλος έλξης επενδύσεων.

Για να γίνουν όμως αυτά, είναι απαραίτητο να κινηθούμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία. Να δημιουργήσουμε ένα καθαρό και φιλικό πλαίσιο επιχειρηματικότητας, με σαφείς και απλές διαδικασίες, ώστε να δώσουμε κίνητρο στους ομογενείς να δραστηριοποιηθούν. Γνωρίζω προσωπικά την επιθυμία τους να έρθουν στην Πατρίδα και να επενδύσουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Για να το κάνουν όμως, χρειάζονται ένα περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς κρατικό στραγγαλισμό, όπου θα εφαρμόζονται οι καλύτερες πρακτικές (best practices), διασφαλίζοντας έτσι τις επενδύσεις τους. Μόνο έτσι, θα αξιοποιήσουμε αυτό το μοναδικό ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο που διαθέτει η Ομογένεια, προς όφελος της Πατρίδας.

Όσο η οικονομία μας κινείται προς την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών και ποιοτικών προϊόντων, τόσο οι ευκαιρίες για την Ομογένεια θα αυξάνονται, καθώς τα μέλη της διαθέτουν μοναδικά πλεονεκτήματα που μπορεί η μητροπολιτική Ελλάδα να χρησιμοποιήσει. Είμαι πεπεισμένος πως με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάζουμε μια νέα, ουσιαστική σχέση συνεργασίας με τον Οικουμενικό Ελληνισμό, η οποία θα είναι επωφελής για όλους μας.

Σχετικά Άρθρα

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network