Τσίπρας: Οι πολίτες στην χώρα μου παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια

«Οι λαοί στον πλανήτη παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι πολίτες στην χώρα μου παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια να αντιπαλέψουν την κρίση και να ξανακερδίσουν την ελπίδα τους. Ακόμη και στην πιο κρίσιμη στιγμή υπάρχουν εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές επαναβεβαιώνουν το δημοκρατικό δικαίωμα τους να επιλέξουν τη μοίρα τους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας  στην ομιλία του στον ΟΗΕ.

«Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα λαών που επιμένουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην εξασφάλιση των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στην λήψη κατάλληλων βημάτων προς την επίτευξη ενός καλύτερου, ασφαλέστερου και ευημερούς κόσμου για εμάς και τις μελλοντικές γενιές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όπως και πολλές άλλες χώρες η Ελλάδα επλήγη πολύ άγρια από την χρηματοοικονομική κρίση. Όμως η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το κοινωνικό κόστος οδήγησαν σε μεγαλύτερη βάθυνση της κρίσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν μία σθεναρή αφοσίωση κάποιων ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης που περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει να τεθούν νέα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους μας».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και παράλληλα θα εφαρμόσει την αναπτυξιακή ατζέντα.

«Μία άλλη σημαντική περιφερειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων άνευ προηγουμένου. Η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατελήφθη εξαπίνης από τις εξελίξεις αυτές. Παρόλα αυτά ο ελληνικός λαός επέδειξε αλληλεγγύη και έδωσε τροφή και στέγη στους πρόσφυγες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης ή του κόσμου μας μπορεί να δομηθεί με όλο και περισσότερα υψηλά τείχη αποκλεισμού ή με νήπια που πεθαίνουν στην πόρτα μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό και την ξενοφοβία να καταστρέψει τις κοινές αρχές μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον στάθηκε στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται και στο επίκεντρο μίας τρίτης κρίσης, καθώς γεωπολιτικά βρίσκεται μέσα στο τρίγωνο αποσταθεροποίησης Ουκρανίας, Λιβύης και Μέσης Ανατολής. «Η Ελλάδα πολεμά να διασφαλίσει την ειρήνη και την σταθερότητα. Ακούμε κάποιες φωνές που επιμένουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μονόπλευρες ενέργειες και να μην συνεισφέρουμε στην ανασυγκρότηση και σταθεροποίηση των χωρών αυτών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.