Thursday, 13 May 2021
Back You are here: Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Θεσσαλονικέων Πόλις

Θεσσαλονικέων Πόλις

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και στη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη, και μια ποικιλία θεμάτων Ιστορίας, εικαστικών, φωτογραφίας, κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής, καινοτομίας, μουσικής και λογοτεχνίας, συνθέτουν το περιεχόμενο του 54ου τεύχους του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ που μόλις κυκλοφόρησε.

Το περιοδικό ανοίγει με την ενότητα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ με ένα αφιέρωμα στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,  σε κείμενα των Μάκη Τρικούκη, Γιώργου Αναστασιάδη και Διονύση Σαββόπουλου-σε επιμέλεια Κώστα Μπιάτκα.

Ακολουθεί η ενότητα ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με την έκτη στάση στο δρομολόγιο της προσωπικής διαδρομής-αναπόλησης του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη με το «Λεωφορείο 10», αυτή τη φορά στο Ιπποκράτειο, το Ρωσικό Μαιευτήριο και το Παπάφειο. Ακολουθεί μια σύγχρονη ξενάγηση στους κήπους της Νέας Παραλία, από τους αρχιτέκτονες – δημιουργούς της, Πρόδρομου Νικηφορίδη και BernardCuomo. Τις παθογένειες της σύγχρονης πόλης παρουσιάζει σε ένα άρθρο γνώμης ο δημοσιογράφος Γιώργου Τούλας και η ενότητα ολοκληρώνεται με ένα κείμενο του  συγγραφέα Γιώργου Μουμουζιά που ξαναφέρνει στη μνήμη τη Θεσσαλονίκη του ’70, τα εμπορικά μαγαζιά, τα στέκια και τις εμβληματικές διοργανώσεις της εποχής. Το κείμενο πλαισιώνεται από φωτογραφίες του Στέργιου Τσιούμα.

Την ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ εισάγει ο Ευάγγελος Χεκίμογλου που μας γνωρίζει τον σκηνοθέτη του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας και των Απάχηδων των Αθηνών Ηλία Παρασκευά.  Ο συγγραφέας Γιάννης Καρατζόγλου ολοκληρώνει με το β μέρος το εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα στον Ελληνοιταλικό πόλεμο μέσα από τον λογοκριμένο τοπικό Τύπο και η ενότητα κλείνει με ένα κείμενο του συγγραφέα και πολιτικού μηχανικού Γιάννη Μέγα για την κατάρριψη του Ζέπελιν στην Θεσσαλονίκη.

Στην ενότητα ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ η δημοσιογράφος Αλεξία Τζιώνα συζητά με  τις νεαρές αρχιτεκτόνισσες  Φωτεινής Λιάκου & Ελευθερίας Φατσέα για τους Τόπους Αισθήσεων και για τον τρόπο που μεταφράζονται τα συναισθήματα στην αρχιτεκτονική γλώσσα.

Η ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ  φιλοξενεί ένα κείμενο της ιστορικού – θεωρητικού της τέχνης Δωροθέας Κοντελετζίδου σχετικά με τα έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους, «Τα Χριστούγεννα ως shopping» παλιά και σήμερα, προσεγγίζει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στη στήλη ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ενώ στην ενότητα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη μας συστήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή (application) Cine Metro,που ξεναγεί τους σινεφίλ στην κινηματογραφική ιστορία της πόλης.

Στην ενότητα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ παρουσιάζεται από την Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου η φωτογραφική έκθεση με τίτλο Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το ψηφιακό αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ, ένα μοναδικό φωτογραφικό οδοιπορικό από τη Μικρά Ασία και την ιστορική Κιλικία μέχρι την Ιορδανία και την Αίγυπτο.  Στην ίδια ενότητα φιλοξενείται η δουλειά της νέας φωτογράφου Εύης Γιαννακού  Αόρατη Πόλη για την Θεσσαλονίκη που συνήθως δεν βλέπουμε.

Στο περιοδικό υπάρχουν ακόμη οι σταθερές στήλες ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που φιλοξενεί τέσσερα σχόλια των Μανόλη Ξεξάκη, Ευάγγελου Χεκίμογλου, Γιώργου Αναστασιάδη και Κώστα Μπλιάτκα, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με ένα αφιέρωμα του μουσικογράφου και μουσικού ερευνητή Θωμά Ταμβάκου σε ένα από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της χορωδιακής τέχνης, τον Σώτο Βασιλειάδη, ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ του ερευνητή φωτογραφίας Ηρακλή Παπαϊωάννου με ένα σχόλιο πάνω σε μια φωτογραφία του Μαρίνου Τσαγκαράκη, ΒΙΒΛΙΑ, με ένα κείμενο του φωτογράφου Άρι Γεωργίου για την πρόσφατο βιβλίο της Ιουλιέττας Παπαδοπούλου-Χάρβεϋ, αλλά και επιλογές και προτάσεις του Γιώργου Αναστασιάδη ανάμεσα στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων. Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις στήλες  ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με ένα αφιέρωμα του Γιώργου Κοροδμενίδη στη συγγραφέα και μεταφράστρια Νόρα Πυλόρωφ – Προκοπίου, και τη δημοσίευση του διηγήματος «Προς Επταπύργιον» του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου.

 Φωτογραφία εξωφύλλου: Θερμαϊκός με τον Magritte, σε ένα άνοιγμα του κόσμου, 2014, έργο του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Για ετήσιες συνδρομές ή αγορές T: 2310 551754, F: 2310 551748, E:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network