Tuesday, 07 April 2020
Back You are here: Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ: Η Τέχνη επιβίωσε σε πολύ χειρότερες περιόδους...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ: Η Τέχνη επιβίωσε σε πολύ χειρότερες περιόδους...

Συνέντευξη στη Χιονία Βλάχου - Μπλιάτκα

Ο διακεκριμένος Θεσσαλονικιός ζωγράφος Γιάννης Σταύρου, με αφορμή την παρουσίαση της καινούργιας του δουλειάς «...στους δρόμους της πόλης» παραχώρησε στη viosimi.gr τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Είστε ζωγράφος του «άστεως». Πόσο άλλαξε το θέμα σας μέσα από την αλλαγή της πόλεως;

Έχετε παρά πολύ δίκιο, ότι τελικά είμαι ζωγράφος του αστικού τοπίου, παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα με πάρα πολλά θέματα από φύση (μια μεγάλη σειρά από δέντρα και τοπία του ελληνικού περιβάλλοντος), ανθρώπινες φιγούρες (κυρίως νεαρές κοπέλες) και όπως πάντα τα γνωστά μου καράβια, που στα τελευταία, νομίζω ότι εξαντλώ την καλλιτεχνική μου ιδιότητα και δεξιοτεχνία.

Τώρα πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή σας, είναι φυσικό ότι όσο οι πόλεις μεταβάλλονται, αντιμετωπίζω την αλλαγή ήπια αλλά με συνέπεια στη σύγχρονη εικόνα. Το παρόν, ευτυχώς ή δυστυχώς, με κυριεύει. Για τα δικά μου μάτια και αντίληψη, όλα ασχημαίνουν. Όμως και πάλι το ανθρώπινο δράμα και η πόλη εμπεριέχει και προσφέρει όλες τις δυνατότητες στον ζωγράφο να δημιουργήσει ένα αισθητικό έργο.

Η ζωγραφική σήμερα μέσα στην κρίση τί καλείται να αποτυπώσει; Είναι βιώσιμη η τέχνη σήμερα;

Τίποτα δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον καλλιτέχνη. Ακόμη πιο ειδικά σήμερα που η οικονομική και κυρίως πολιτισμική κρίση παίρνει διαστάσεις τραγωδίας. Παρ’ όλα αυτά και μιλώντας πάντα προσωπικά, το έργο μου κινείται παράλληλα με την εποχή, αλλά δεν αποτυπώνει με αμεσότητα σκηνές και γεγονότα του ανθρώπινου δράματος. Με δυο λόγια, δεν ζωγραφίζω καραβάνια προσφύγων, αστέγους, πεινώντες και θρηνούντες (και εγκληματούντες, επίσης). Αυτό το αφήνω στους φίλους και συνάδελφους ζωγράφους που έχουν στρατεύσει τη δουλειά τους στην πολιτική.

Πιστεύω όμως ότι με κάποιους μυστικούς τρόπους, κάθε περίοδος της ζωής περνά άμεσα και επηρεάζει το καλλιτεχνικό έργο. Όσο για τη «βιωσιμότητα» της τέχνης στη σημερινή περίοδο, αισιοδοξώ ότι η Τέχνη επιβίωσε σε πολύ χειρότερες περιόδους, και μάλιστα, είμαι σίγουρος ότι αυτές οι τελευταίες είναι πηγή δημιουργικότητας για τον πραγματικό καλλιτέχνη (φτάνει να επιβιώσει ο ίδιος αυτής της κρίσης).

Η νέα σας δουλειά πού βασίστηκε;

Δεν υπάρχει κατά λέξη «νέα δουλειά», υπάρχει απλά η συνέχεια της ζωγραφικής μου, που θέλω να πιστεύω ότι εξελίσσεται παραγωγικά. Όσο για το καθαυτό θέμα των «δρόμων της πόλης», το εξηγώ πολύ απλά στην πρόσκληση της παρουσίασης των έργων μου:

…αγαπώ τη φύση αλλ’ αυτή παραμένει απέναντί μου βουβή. Ζητώ μιαν απάντηση στο ανθρώπινο δράμα μέσα στην πόλη, την πόλη που γερνά, την πόλη που νεάζει, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ…

 

(Η εκδήλωση παρουσίασης της νέας δουλειάς του Γιάννη Σταύρου θα γίνει το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014 στο εργαστήριό του, (Γεώρχαρη 4, Παιανία) από 12 μμ και μέχρι αργά το βράδυ, και όπως πάντα με ποτά και τσιγάρα…)

 

 

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network