Tuesday, 23 October 2018
Back You are here: Αρχική ΤΟ 10.. 10 τρόφιμα που καθαρίζουν αλλιώς!

10 τρόφιμα που καθαρίζουν αλλιώς!

Ανοίξτε το ψυγείο ή το ντουλάπι με τα τρόφιμα και θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Οικολογικά και οικονομικά προϊόντα καθαρισμού που μπορούν να καθαρίσουν από το χαλί σας μέχρι και την τουαλέτα. Τα συμβατικά καθαριστικά προϊόντα είναι επιβλαβή για την υγεία λόγω των τοξικών και συχνά καρκινογόνων ουσιών που περιέχουν. Επίσης έχουν μεγάλο οικολογικό αντίκτυπο καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους, από την παραγωγή ως την απόρριψη.

Πρόσφατα στην Huffington Post δημοσιεύτηκε ένα άρθρο που παρουσίασε δέκα τρόφιμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να καθαρίσουμε το αντικείμενα και το σπίτι μας με φυσικό τρόπο χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Οι μπανανόφλουδες γυαλίζουν τα ασημικά

Εάν τα ασημικά σας έχουν θαμπώσει, τρίψτε τα με το εσωτερικό μιας μπανανόφλουδας για να αποκτήσουν και πάλι τη χαμένη τους λάμψη.

Φλούδες αγγουριού απομακρύνουν σημάδια από τοίχους και τραπέζια.

Οι λεκέδες από τοίχους και ντουλάπια μπορούν να φύγουν με μερικές φλούδες από αγγούρι. Αν τρίψετε πάνω στο λεκέ σε λίγο θα έχει φύγει!

Κέτσαπ σε χάλκινα αντικείμενα

Μπορεί να την αποφεύγετε στη διατροφή σας ωστόσο η κέτσαπ απομακρύνει τη θαμπάδα από τα χάλκινα αντικείμενα. Αφήστε τη να δράσει από πέντε λεπτά έως μισή ώρα για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λεμόνι και ωμό κρεμμύδι καθαρίζει τη σχάρα της ψησταριάς

Ένα λεμόνι ή μισό ωμό κρεμμύδι στη σχάρα της ψησταριάς θα απομακρύνεται με φυσικό τρόπο όλο το λίπος και το καρβουνιασμένο κρέας. Αν ζεστάνετε την ψησταριά πριν το καθάρισμα θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Τα καρύδια απομακρύνουν τις γρατζουνιές από τα ξύλινα έπιπλα

Καθαρίστε το καρύδι από το κέλυφος και τρίψτε το στη γρατζουνιά. Στη συνέχεια περάστε το δάχτυλό σας πάνω από τη γρατζουνιά ώστε να απορροφηθούν ευκολότερα τα έλαια. Αφήστε το να λειτουργήσει για πέντε λεπτά. Τέλος, με ένα πανάκι τρίψτε την περιοχή και είστε έτοιμος/η.

Αλάτι για τους δύσκολους λεκέδες στα ρούχα

Το κόκκινο κρασί με λίγο αλάτι γίνεται καπνός ακόμη και από ανοιχτόχρωμο καναπέ σας. Ρίξτε στο λεκέ επιτραπέζιο αλάτι και ο λεκές θα απορροφηθεί.

Το ρύζι καθαρίζει το μύλο του καφέ και του πιπεριού

Μια χούφτα ωμό ρύζι στο μύλο του καφέ ή των μπαχαρικών θα καθαρίσει τον μύλο του καφέ και του πιπεριού. Αλέστε το μέχρι να γίνει σκόνη. Μαζί με τη σκόνη του ρυζιού θα μαζέψετε μικρά κομμάτια καφέ ή πιπεριού που είχαν κολλήσει για πάντα στο μύλο σας. Με ένα νωπό πανί καθαρίζετε εύκολα όλο το μηχανισμό.

Ελαιόλαδο για να καθαρίσετε το μελίτωμα

Το μελίτωμα είναι μια κολλώδης ουσία που συχνά βρίσκεται στο φύλλωμα ορισμένων φυτών και παράγεται από συγκεκριμένα έντομα. Εάν παίζοντας το παιδί σας πασαλειφτεί με αυτή την κόλλα και στη συνέχεια κάτσει στον καναπέ, βάλτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα πανί και τρίψτε μέχρι να διαλυθεί.

Καλαμποκάλευρο για τους λεκέδες στα υφάσματα

Λίγο καλαμποκάλευρο στο λεκέ από φαγητό στο παντελόνι σας και μετά από 15 με 20 λεπτά ο λεκές θα έχει απορροφηθεί.

Αναψυκτικό τύπου cola στην τουαλέτα

Τα οξέα του αναψυκτικού καθαρίζουν το πουρί της τουαλέτας. Οπότε πάρτε ένα κουτάκι αδειάστε το στην τουαλέτα κι αφήστε το υγρό να δράσει για μια περίπου ώρα. Στη συνέχει τρίψτε τη λεκάνη και τραβήξτε το καζανάκι. Η τουαλέτα θα λάμπει. Μην ξεχάσετε να ρίξετε το κουτάκι στον ειδικό κλάδο ανακύκλωσης.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Social Network