Saturday, 21 April 2018
Back You are here: Αρχική ΤΟ 10.. 10 ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΑΣ

10 ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΑΣ

Μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι μπορουν να εξασφαλίσουν νέα αρώματα στο καθημερινό φαγητό και να βελτιώσουν και την υγεία μας. Η καλλιέργεια μαγειρικών βοτάνων εξασφαλίζουν αγνές πρώτες ύλες, ενώ τα φυτά θα ομορφύνουν τον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Τα παρακάτω φυτά είναι ιδανικά για αρχάριους κηπουρούς και μάγειρες που όμως με τη σωστή χρήση τους στην κουζίνα θα περνιούνται για έμπειροι.

Βασιλικός

Ο βασιλικός καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του έχουν πολλές “γαστριμαργικές” χρήσεις, ενώ χρησιμοποιούνται αποξηραμένα εκτός από καρύκευμα και ως αφέψημα. Πρόκειται για ένα βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα και είναι ιδανικό για γλάστρες, ακόμα και μέσα στο σπίτι από το φθινόπωρο ως το χειμώνα. Εάν έχετε πολύ και δεν ξέρετε τι να τον κάνετε μπορείτε να τον καταψύξετε ή να τον αποξηράνετε.

 Άνηθος

Ο άνηθος είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα από τον σπόρο. Ο άνηθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει ιδιαίτερα φαγητά και σάλτσες. Τα φύλλα του άνηθου μπορούν να αποξηρανθούν για να τη χρησιμοποιήσουμε το χειμώνα. Το φυτό του άνηθου έλκει επίσης χρήσιμα έντομα για το μπαλκόνι μας.

Κολίανδρος

Ο κολίανδρος (ή κόλιαντρος) είναι από εκείνα τα μαγειρικά βότανα που ορισμένοι λατρεύουν και άλλοι απεχθάνονται. Υο ίδιο φυτό μας παρέχει δύο καρυκεύματα: τα φύλλα και τους σπόρους. Τόσο τα φρέσκα φύλλα και τα λουλούδια χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.

Σχοινόπρασο

Το σχοινόπρασο δεν μεγαλώνει με την ίδια ταχύτητα άλλων αρωματικών φυτών. Το σχοινόπρασο μοιάζει με το φρέσκο κρεμμυδάκι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σαλάτες όσο και σε μαγειρευτά φαγητά. Μπορεί επίσης να αποξηρανθεί ή να καταψυχθεί.

Μαϊντανός

Τα φύλλα του μαϊντανού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και αιθέρια έλαια. Εκτός από φρέσκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αποξηραμένα.

Κάρδαμος

Μόνο σε 40 ημέρες από τη σπορά για το απολύσετε στη σαλάτα σας. Κόβουμε τα αναπτυγ΄μενα φύλλα και βγαίνουν άλλα ενώ αν συλλέξουμε τους σπόρουςστο τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική, αλλά και να επαναλάβουμε την καλλιέργειά μας την προσεχή άνοιξη.

Μέντα

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη: η μέντα η πιπερώδης, ο δυόσμος και το φλισκούνι. Πολυετή φυτά, που ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Έχουν ανάγκη από ήλιο, αλλά και από συχνά ποτίσματα, ειδάλλως μαραίνονται αρκετά εύκολα. Συνοδεύουν τόσο το φαγητό μας όσο και τα κοκτέιλ μας τα καλοκαιρινά βράδια.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο έχειανάγκη από ήλιο και χρειάζεται αραιά ποτίσματα. Σε περιοχές με αρκετό κρύο καλό είναι να καλύπτετε το φυτό με κάποιο πλαστικό τις μέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Σέλινο

Φυτέψτε σέλινο σε μια γλάστρα και θα απολαμβάνεται όλο το καλοκαίρι τα αρώματά του. Χρειάζεται συχνά πότισμα ενώ αντέχει και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μαζέψτε τα εξωτερικά φύλλα ώστε να αναπτυχθούν τα εσωτερικά.

Ρόκα

Η καλλιέργεια της ρόκας είναι εύκολη, γρήγορη και διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Παρ' ότι αντέχει και τον απ' ευθείας ήλιο, είναι καλύτερα να σκιάζεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Εκτός από τις σαλάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτσες και μαγειρευτά φαγητά.



 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Social Network