Tuesday, 23 October 2018
Back You are here: Αρχική ΤΟ 10.. Ο Δεκάλογος της "πράσινης" καθημερινότητας

Ο Δεκάλογος της "πράσινης" καθημερινότητας

10 τρόποι για να κάνετε πιο «πράσινη» την καθημερινότητα σας ώστε να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και την τσέπη σας.

1. Απενεργοποιήστε/αποσυνδέστε ηλεκτρικές συσκευές - Μην αφήνετε φορτιστές στην πρίζα

Ερευνητές από το Lawrence Berkley National Laboratory διαπίστωσαν ότι η “διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος” που έχουμε όταν δεν απενεργοποιούμε τις συσκευές αντιπροσωπεύει το 5% της οικιακής χρήσης. Την επόμενη φορά που θα κλείσετε την πόρτα πίσω σας, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και μαζέψτε τον φορτιστή του κιννητού σας στο συρτάρι μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσετε γιατί αν είναι συνδεδεμένος με κάποια συσκευή «καίει» ρεύμα.

2. Προσπαθήστε να ζεσταθείτε/δροσιστείτε με πιο φυσικούς τρόπους

Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος και ενέργειας για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του διαμερίσματός σας. Τις καλοκαιρινές μέρες του καύσωνα, προσπαθήστε να δροσιστείτε με ένα δροσιστικό ποτό ή με ένα μικρό ανεμιστήρα.

3. Προτιμήστε λάμπες LED

Οι λάμπες τεχνολογίας LED έχουν διάρκεια ζωής 25 φορές περισσότερη από τους λαμπτήρες πυράκτωσης και 3 φορές μεγαλύτερη από τις λάμπες φθορίου, ενώ χειρίζονται “τρυφερά” και την τσέπη σας.

4. Ψάξτε για εποχιακά, τοπικά τρόφιμα

Ψωνίστε τοπικά προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλετε στη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους της ναυτιλίας, όπως και της συσκευασίας, για τη μεταφορά όλων αυτών των προϊόντων παγκοσμίως.

5. Μειώστε την κατανάλωση κρέατος

Η αύξηση ζήτησης του κρέατος μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον, αλλά και για το πορτοφόλι σας. Αντικαταστήστε μία ή δύο μερίδες κρέατος με φασόλια, φακές ή άλλα όσπρια και θα μειώσετε τον εβδομαδιαίο σας λογαριασμό για ψώνια.

6. Σταματήστε να αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό βρύσης έχει αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας από το εμφιαλωμένο. Επίσης, το εμφιαλωμένο νερό έχει και πολύ μεγάλο κόστος.

7. Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Το 31% του φαγητού στις ΗΠΑ πετιέται. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η σπατάλη χρημάτων και τροφίμων είναι να κάνουμε ένα απλό σχέδιο γευμάτων της εβδομάδας πριν φτιάξουμε τη λίστα για ψώνια.

8. Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίων

Επιλέξτε να στεγνώνετε τα ρούχα σας με παραδοσιακό τρόπο – με μανταλάκια στην απλώστρα. Θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά θα “γλυτώσετε” χρήμα και ενέργεια.

9. Κάντε τις μετακινήσεις σας με ποδήλατο ή περπατώντας

Τουλάχιστον όταν πρόκειται για μετακινήσεις μικρών αποστάσεων στη γειτονιά σας, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο. Έτσι προστατεύετε το περιβάλλον, όπως και την τσέπη σας.

10. Ανταλλάξτε ρούχα

Στην Ελλάδα πλέον έχει ξεκινήσει η “μόδα” του “swap & shop”. Βρείτε στη ντουλάπα σας ρούχα που δεν σας κάνουν πια ή τα έχετε βαρεθεί και ανταλλάξτε τα με αντίστοιχα των φίλων σας. Έτσι θα ενισχύσετε την ντουλάπα σας, την τσέπη σας, αλλά και το περιβάλλον.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Social Network