Sunday, 04 December 2022
Back You are here: Αρχική ΓΕΩΡΓΙΑ Πολλές κρίσεις, ένα στρατηγικό σχέδιο ... και μετά τι; - 9η Ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την γεωργία

Πολλές κρίσεις, ένα στρατηγικό σχέδιο ... και μετά τι; - 9η Ημερίδα ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την γεωργία

Τρίκαλα Ημαθίας, Παλιό Δημοτικό Σχολείο, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, 16.00 έως 20.00 

Πως θα εφαρμοστεί το Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ το 2023-27; Πως θα διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον των παγκόσμιων αγορών; Πως διαμορφώνεται το μελλοντικό τοπίο της Ελληνικής γεωργίας; Ποιά τρόφιμα θα παράγονται και καταναλώνονται στο μέλλον; Ποιοί θα τα παράγουν, με ποιές μεθόδους με ποιά μέσα και εφόδια; Ποιές αγορές, ποιές τιμές θα αναμένονται στα αγροτικά προϊόντα και στις εισροές; Ποιές πληροφορίες και γνώση χρειάζονται; Ποιός θα τις παρέχει;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές που συμμετέχουν στην 9η Ημερίδα υπό τον γενικό τίτλο «Πολλές κρίσεις, ένα στρατηγικό σχέδιο ... και μετά τι;», που διοργανώνει ο ΟΜΦΑΛΟΣ στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων Ημαθίας,  την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, από τις 16.00 έως 20.00 

O πόλεμος στην Ουκρανία προξένησε ένα παγκόσμιο πανικό για μια επικείμενη επισιτιστική και ενεργειακή κρίση μέσα από ελλείψεις και έναν πληθωρισμό που ήδη εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Οι συνέπειες του πολέμου επικάθισαν πάνω στα συσσωρευμένα προβλήματα που επέφερε η πανδημία, η οποία ταλανίζει την οικουμένη εδώ και τρία χρόνια, και η μια οικονομική κρίση που, επί μία δεκαετία, συγκλόνισε τις περισσότερες χώρες του κόσμου και έφερε και την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. Ταυτόχρονα ανέδειξε μια σειρά από δυσκολίες στη διαδικασία μετάβασης σε μια πράσινη ανάπτυξη, που, στον διατροφικό τομέα, εκφράστηκαν με τη σημαντική άνοδο του κόστους παραγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με γενναίες και φιλόδοξες πολιτικές, όπως αυτή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2021-27, (η οποία σχεδιάστηκε στη βάση της λογικής της βιώσιμης ανάπτυξης και των χρηματοδοτικών εργαλείων των μεγάλων και μακροχρόνιων αντίστοιχων στρατηγικών της ΕΕ), αλλά και της "Πράσινης Συμφωνίας" με τις στρατηγικές όπως "Από το χωράφι στο Πιάτο" και "Βιοποικιλότητας", επιδίωξε να ανταποκριθεί στους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ελπίζοντας να βρει σ’ αυτό μιμητές στην Αμερική, στην Ασία και αλλού.
Στη βάση των κατευθύνσεων αυτών των πολιτικών, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέθεσαν τα Εθνικά Στρατηγικά τους Σχέδια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΕΣΣΚΑΠ) τον Ιανουάριο 2022– ένα μόλις μήνα πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Το Ελληνικό ΣΣΚΑΠ εγκρίθηκε από την ΕΕ πριν ένα μήνα και θα είναι σε ισχύ από την 1/1/2023 έως 31/12/2027.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κρίσεων και αμφισβητήσεων η ελληνική γεωργία και το αγροδιατροφικό σύστημα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες κρίσεις ξεπερνώντας τα συσσωρευμένα εγγενή τους προβλήματα και προσαρμόζοντας παρωχημένες νοοτροπίες και πρακτικές στα νέα δεδομένα.

Τον συντονισμό της ημερίδας θα έχει ο Κώστας Καραντινινής, Καθηγητής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών (SLU) ενώ θα παρέμβουν με ομιλίες, σύντομες παρεμβάσεις, πάνελ και ανοιχτές συζητήσεις οι:

Απόστολος Βεσυρόπουλος - Υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος Venus Growers Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ, Έλενα Δανάλη - Green Peace Hellas, Ευάγγελος Διβάρης - ΦΙΛΑΙΟΣ, Τ. Αν. Προϊστ. ΕΕ, Τ. Ειδ. Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, Παναγιώτης Καλφούντζος - Πρόεδρος Συνεταιρισμού ΘΕΣΓΗ, Χαράλαμπος Κασίμης Ομ. Καθηγητής, ΓΠΑ,  τ.Γ.Γ. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μαρία Καψοκεφάλου, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Γεωργίας & Τροφίμων Καθ. Γεωπ. Παν/μιο Αθηνών, Νίκος Κούτσιας, Καθ. Πανεπιστήμιο Πάτρας, Στάθης Κλωνάρης, Επικεφαλής Επιτροπής Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, Καθ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διονύσης Μπόχτης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας & Αγρο-Τεχνολογίας, iBO, ΕΚΕΤΑ, Νίκος Πάνου, Βιοκαλλιεργητής, Κορινθία, Τάσος Χανιώτης, τ. Διευθυντής, Γ. Δ. Γεωργίας & Περιφ. Ανάπτυξης ΕΕ, Βρυξέλλες, Σέρκος Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Καθ. Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Θα δοθούν επίσημες βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν

Λίγα λόγια για τις Ημερίδες ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο ανάπτυξη και την γεωργία

Οι ημερίδες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη που οργανώνει ο ΟΜΦΑΛΟΣ στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων Ημαθίας, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αφού από το 2012 που ξεκίνησαν φέτος και είναι η ένατη δια ζώσης ημερίδα, ενώ μεσολάβησαν 5 διαδικτυακές.

Οι ενημερωτικές και συμμετοχικές αυτές ημερίδες γίνονται στον χώρο που υπάρχει Γεωργία και όπου τα προβλήματα και κυρίως οι προοπτικές είναι απτές: Μέσα στον κάμπο, στην καρδιά του Ρουμλουκιού - μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα συνεδριακών κέντρων. Οι ημερίδες του ΟΜΦΑΛΟΥ οργανώνονται εκεί που η γνώση είναι απόλυτα απαραίτητη: σε μια αγροτική περιοχή που τώρα ειδικά μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους. Οι ημερίδες αυτές φιλοδοξούν να παράξουν γνώση, πληροφόρηση και προβληματισμό. Οι εισηγητές των ημερίδων είναι επιλεγμένοι τεχνοκράτες  κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου, που  μπορούν να αναπτύξουν τα θέματα εκλαϊκευμένα, χωρίς όμως να θυσιάζουν την επιστημονική εγκυρότητα που είναι απαραίτητη. Συμμετέχουν αγρότες, συνεταιριστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου, με πείρα, βαθιά γνώση και εμπεριστατωμένη άποψη. Οι ημερίδες κυρίως απευθύνονται στους νέους -στοχεύοντας στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας των νέων - και μέσω αυτής στην επανεκκίνηση της γεωργίας και της αειφόρου ανάπτυξης.

ΣΚΟΠΟΙ του Σωματείου ΟΜΦΑΛΟΣ σύμφωνα με το καταστατικό:

α. Η συμβολή στην ανάπτυξη και πρόοδο της γεωργίας και του αγροδιατροφικού κλάδου και η συνεισφορά στην αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη.
β. Η συμβολή στην έρευνα, στη δημιουργία, στην καταγραφή και στη μετάδοση της γνώσης που αφορά στην πρωτογενή παραγωγή (φυτική, ζωϊκή, αλιεία), στη διατροφή, στην αγροτική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα.
γ. Η συνεισφορά στην εκπαίδευση, στην επιμόρφωση και στην δια-βίου μάθηση, καθώς και η εκλαΐκευση και διάχυση της γνώσης, των μεθόδων και τεχνολογικών ανακαλύψεων και εφαρμογών, των αρχών της αειφόρου γεωργίας και ανάπτυξης σε γεωργούς, ενδιαφερόμενους πολίτες, σε παιδιά, μαθητές και νέους.
δ. Η παρουσίαση και προβολή των τεχνολογικών ανακαλύψεων και εφαρμογών στις επιστήμες και σε κλάδους σχετικούς με την αγροδιατροφή, όπως η βιοτεχνολογία, η πληροφορική, η ρομποτική, κ.α.
ε. Η συμβολή στη βελτίωση της εικόνας της γεωργίας και της αγροδιατροφής ως θεμελιώδη στοιχεία προόδου, ανάπτυξης, οικονομικής, κοινωνικής ευημερίας και πολιτισμού.
στ. Η συμβολή στη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και της εφοδιαστικής διατροφικής αλυσίδας με άλλους κλάδους όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, οι επιστήμες, οι τέχνες, ο τουρισμός, κ.α..
ζ. Η συνεισφορά στην αειφορία και στην προστασία και διαφύλαξη του φυσικού, κλιματολογικού, οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
η. Η πάσης φύσεως αρωγή προς την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη γεωργία και στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
θ. Η προαγωγή του συνεργατισμού και των συλλογικών δράσεων που συμβάλουν στην
επιχειρηματικότητα και στην πρόοδο.
ι. Η συμβολή στη δημιουργία κινήματος νέων που θα ηγηθούν στη γεωργία και στην αγροδιατροφική αλυσίδα του μέλλοντος.
ια. Η βελτίωση του μορφωτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των γεωργών και όλων των πολιτών της περιφέρειας, καθώς και η διατήρηση της αυθεντικότητας της περιφέρειας.
ιβ. Η προαγωγή της αστικής γεωργίας και του σχεδιασμού οικιστικών δομών των παραγωγών με τις αντίστοιχες υποδομές και λειτουργίες που θα πρέπει να τους υποστηρίζουν.
ιγ. Η προαγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας και της ανακύκλωσης με σκοπό την ενεργειακή αυτάρκεια και την αειφορία

Το σωματείο ΟΜΦΑΛΟΣ Ιδρύθηκε στις 2/2/2020 με αριθμό κατάταξης 4/2020 του Ειρηνοδοκείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 θα διεξαχθεί Γενική Συνέλευση και Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΟΜΦΑΛΟΣ στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων Ημαθίας.

Πληροφορίες

Μαρία Παπαϊωαννίδου τηλ: 6946992060,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Γιώργος Πεγιούδης τηλ: 6972317917,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Κώστας Καραντινινής τηλ: 6978639503,   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network