Sunday, 04 December 2022
Back You are here: Αρχική

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε από τις τρεις νέες υποπαραλλαγές (BQ.1, BQ.1.1 και BA.2.75) κορωνοϊού που εξαπλώνονται και στη χώρα μας;

H υποπαραλλαγή Ο5 (BA.5) ήταν υπεύθυνη για το 92,9% από 95,5% των περιπτώσεων του στελέχους Ο του κορωνοϊού στις χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Παρουσιάζει μία ελαφρά πτώση από την κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο. Παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε και στην παραλλαγή Ο4 (ΒΑ.4) από 1,9% σε 1,4%. Η μείωση είναι μικρή, αλλά συνδυάζεται με την αύξηση άλλων υποπαραλλαγών του στελέχους Ο.

Ειδικότερα, το στέλεχος BA.2.75 (ή Κένταυρος) εντοπίστηκε στη χώρα μας σε 35 δείγματα την προηγούμενη εβδομάδα (ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί 66 περιπτώσεις) και ήταν υπεύθυνο για πάνω από το 5% από 2,6% των μολύνσεων την προηγούμενη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Η υποπαραλλαγή "Κένταυρος" (ΒΑ.2.75), που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, μάλλον δεν θα είναι αυτή που θα οδηγήσει στο επερχόμενο χειμερινό κύμα της πανδημίας. Δύο νέες υποπαραλλαγές αναπτύσσονται δυναμικά το τελευταίο διάστημα σε χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας. Ειδικότερα, από τα 629 δείγματα που αναλύθηκαν, και για πρώτη φορά, ταυτοποιήθηκαν 10 περιπτώσεις μολύνσεων με την υποπαραλλαγή BQ.1 και 5 με την ΒQ.1.1. Αμφότερες είναι υπο-παραλλαγές μάλλον της ΒΑ.5. Επιπρόσθετα, το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει αύξηση αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη..

ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ BQ.1.1 και BQ.1.1. Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας των ΗΠΑ την Παρασκευή (21/10/2022) εκτίμησαν ότι η υποπαραλλαγή BQ.1 και η στενά συνδεδεμένη BQ.1.1 αντιπροσώπευαν το 16,6% των παραλλαγών του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σχεδόν διπλασιασμένο από την περασμένη εβδομάδα. Προς το παρόν οι Ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι: Γαλλία (19%), Βέλγιο (9%), Ελβετία (9%), Ηνωμένο Βασίλειο (8%), Ολλανδία (6%) και Ιταλία (5%).

Ο ημερήσιος ρυθμός ανάπτυξης της υποπαραλλαγής BQ.1.1 είναι 11% υψηλότερος από αυτόν του στελέχους Ο5 (BA.5). Σε μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου, η μοντελοποίηση υποδηλώνει ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που αποδίδονται στις υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1 θα ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές μολύνσεις μεταξύ των μέσων Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου. Και μέχρι τις αρχές του 2023, σύμφωνα με το ECDC, πάνω από το 80% των περιπτώσεων στην Ευρώπη θα οφείλονται σε αυτές τις υποπαραλλαγές.

Η υποπαραλλαγής BQ.1.1, ειδικότερα, εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα, καθώς επίσης διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παραλλαγή δεν προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα από τις κυκλοφορούσες παραλλαγές στη χώρα μας, δηλ. την ΒΑ.4 και την Β.5. Παρόλα αυτά, ο ιός παραμένει ύπουλος για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (πάνω από 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα).

ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ. Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί. Η συνέχιση της αύξησης της παραλλαγής Κένταυρος και η εμφάνιση των νέων παραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1 και ενδεχομένως και άλλων νέων παραλλαγών, π.χ. XBB που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη Σιγκαπούρη, είναι ανησυχητική. Δείχνει ότι ο ιός είναι ακόμα μαζί μας και μεταλλάσσεται για να βρει νέους τρόπους για να ξεπεράσει την ανοσολογική μας απόκριση από τον εμβολιασμό ή/και τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Η στενή παρακολούθηση των νέων παραλλαγών (BQ.1, BQ.1, BA.2.75 κα ενδεχομένως XBB) είναι πιεστική, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο επόμενο κύμα πανδημίας COVID. Για αυτό οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τυχόν μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε ισχύ για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτού που παραμένει ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Ωστόσο, ο εμβολιασμός συνεχίζει να προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και εξακολουθεί να είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Μόνο που ο ρυθμός εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο δισθενές εμβόλιο (Ο4/Ο5) είναι πολύ αργός στη χώρα μας, όπως και στις ΗΠΑ. Τι θα συμβεί αν αυτό δεν αλλάξει;

Ειδικοί στις ΗΠΑ προειδοποιούν: Χωρίς ενισχυτική δόση, όταν το χειμερινό κύμα (γρίπης και κορωνοϊού) φουντώσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να αρρωσταίνουν, οι πιθανοί κίνδυνοι μπορεί να μην είναι πλέον τόσο εύκολο να αγνοηθούν. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 138 θάνατοι ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας, δηλαδή η εβδομαδιαία αύξηση των θανάτων ήταν της τάξης του 23% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

* O Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης  - email:   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network