Saturday, 28 January 2023
Back You are here: Αρχική ΤΡΟΦΙΜΑ Κινδυνεύουμε να χάσουμε το 65% των υγιεινών τροφίμων μας

Κινδυνεύουμε να χάσουμε το 65% των υγιεινών τροφίμων μας

Οι πιο πολλοί από μας ασχολούνται με τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά μόνο όταν ενδιαφέρονται για δίαιτες μακροβιότητας και την αντιμετώπιση του σακχάρου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Και βέβαια για τις τιμές που ανεβαίνουν.

Θα νοιώσαμε όμως απείρως πιο άσχημα αν συνειδητοποιήσουμε ότι όλα τα ευεργετικά δώρα της φύσης κινδυνεύουμε να τα χάσουμε Τι συμβαίνει ακριβώς; Η εικόνα έχεις ως εξής :

Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται. Περισσότερα από τα μισά είδη νυχτερίδων στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε σοβαρή πτώση ή καταγράφονται ως απειλούμενα. Και διεθνείς επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η πεταλούδα μονάρχης είναι επικίνδυνα κοντά στην εξαφάνιση.

Το κοινό που έχουν αυτά τα τρία πλάσματα είναι ότι είναι όλα επικονιαστές. Χωρίς αυτά, τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φυτά δεν θα γονιμοποιούνταν και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την τροφή μας.

«Δύο στις τρεις μπουκιές φαγητού που τρώμε» συνδέεται άμεσα με έναν επικονιαστή» τονίζει στο CNN ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός σε άγρια ζωή στο ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι. Περίπου το 30% του φαγητού που καταλήγει στα τραπέζια μας φτάνει εκεί λόγω ειδών όπως οι πεταλούδες, οι μέλισσες και οι νυχτερίδες. Η απώλεια αυτών των κρίσιμων πληθυσμών θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι χάνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας φαγητά.

Τα μήλα, τα πεπόνια, τα κράνμπερι, οι κολοκύθες, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα είναι από τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στην εξαφάνιση των επικονιαστών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Οι μέλισσες, ειδικότερα, είναι υπεύθυνες για την επικονίαση περίπου 90 καλλιεργειών που παράγονται στο εμπόριο, αναφέρει το πρακτορείο. Ακόμη και η τεκίλα κινδυνεύει. «Είναι όλα τόσο σύνθετα συνδεδεμένα, είτε τρώτε το φαγητό που επικονιάζεται άμεσα είτε τρώτε κάτι που εξαρτάται από αυτόν τον επικονιαστή», εξηγεί ο Μαγκίλ κάνοντας λόγο για «ένα φαινόμενο ντόμινο».

Με άλλα λόγια, εάν τρώτε τηγανητό κοτόπουλο ή χοιρινές μπριζόλες, αυτά τα κοτόπουλα και τα γουρούνια τρώνε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτά που εξαρτώνται από επικονιαστές. Και η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τους επικονιαστές. Ενώ η έντονη και παρατεταμένη ξηρασία είναι ο πιο προφανής επιβαρυντικός παράγοντας, αυξανόμενη είναι και η ανησυχία για την επίδραση της υπερβολικής ζέστης -- ιδιαίτερα στις πεταλούδες.

«Επειδή οι πεταλούδες είναι μερικά από τα πιο ευαίσθητα έντομα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, θεωρούνται το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο" όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή», αναφέρει.

Η υψηλότερη θερμοκρασία κάνει τα φυτά να ανθίσουν νωρίτερα, κάτι που δεν συγχρονίζεται με τη στιγμή που οι πεταλούδες γεννούν τα αυγά τους και μεταμορφώνονται. Αυτό θα σημαίνει ότι τα λουλούδια από τα οποία εξαρτώνται για τροφή θα έχουν ήδη ανθίσει, αφήνοντας ελάχιστα για τις πεταλούδες να τραφούν, κάτι που με τη σειρά του θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να αναπαράγονται και να επιβιώνουν. Ανοίγει ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι πεταλούδες δεν μπορούν να πάρουν την τροφή που χρειάζονται για να αναπαραχθούν, ούτε τα φυτά μπορούν να γονιμοποιηθούν, με αποτέλεσμα και τα δύο να υποφέρουν πολύ.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network