Saturday, 28 January 2023
Back You are here: Αρχική ΤΡΟΦΙΜΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ

«Άσχημα» λαχανικά στην κουζίνα για 5000 πολίτες

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου το Feeding the 5000, θα προσφέρει ένα λαχταριστό γεύμα δωρεάν για 5000 πολίτες στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Το γεύμα θα προετοιμαστεί αποκλειστικά με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που θα πετάγονταν γιατί δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή λόγω περισσεύματος.

Τα αυστηρά αισθητικά κριτήρια των σουπερμάρκετ οδηγούν χιλιάδες λαχανικά στα σκουπλιδια και όχι στην κουζίνα. Στραβά καρότα, αγγούρια και κολοκυθάκια που δεν μπορούν να συσκευαστούν, πετιούνται με ευκολία αντί να δοθούν προς πώληση ή να χαριστούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι… εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Το Με-Νού για 5000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων.

Από τις 11 το πρωί έως τις 4μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιαίο μπριάμ με λαχανικά από την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης – και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων. Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που διαφορετικά θα πετιούνταν λόγω άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα και άσχημες πατάτες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας Feeding the 5000, η διεθνής οργάνωση έχει πραγματοποιήσει σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία.

ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ 5000 

• Περίπου 1 τόνος λαχανικών και φρούτων θα χρησιμοποιηθούν για το γεύμα
• Πάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία της εκδήλωσης
• Εκατοντάδες κιλά ‘άσχημων’ λαχανικών θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη από δεκάδες εθελοντές

ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΟΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παγκoσμίως

• Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση – περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι- σπαταλάται. (Πηγή: Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011)

• Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλώνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

• 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχονται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταναλώνονται.

• Το νερό άρδευσης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την καλλιέργεια τροφίμων που δεν καταναλώνονται θα ήταν αρκετό για τις οικιακές ανάγκες 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – to το μέγεθος του παγκόσμιου πληθυσμού το 2050.

Ευρώπη

• Για κάθε ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι (BIO IS / Eurostat, οι γεωργικές απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται)

• Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως. (BIO IS / Eurostat, oi γεωργικές απώλειες αποκλείονται, μη φαγώσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται)

• Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων αντί για πρωτογενείς τροφές, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ελλάδα

• Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών αποβλήτων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Από αυτά, τα περίπου 30 θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες.

• Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Σχετικά Άρθρα

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network