Saturday, 28 January 2023
Back You are here: Αρχική ΤΡΟΦΙΜΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ

Οι επιστήμονες ψάχνουν τα μυστικά του φραπέ

 Ο αγαπημένος μας παγωμένος φραπές που λατρεύουμε να πίνουμε χειμώνα καλοκαίρι μπήκε στο εργαστήριο. Επιστήμονες ανέλυσαν στο εργαστήριο τους κόκκους της διαδεδομένης ποικιλίας «Ρομπούστα» που χρησιμοποιείται κυρίως στον στιγμιαίο καφέ και τον φραπέ και αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα του. Στόχος της εργασηριακής έρευνας να αναπτυχθούν ποικιλίες καφέ που να αντέχουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Ο φραπές παράγεται από το καφεόδεντρο έναν αειθαλή κορμώδη θάμνο. Η ανάλυση του DNA του καφεόδεντρου εστιαζεται επίσης στη βελτίωση της γεύσης του καφέ, στην αύξηση της ποσότητας της καφεΐνης ή και αντίστροφα στην παραγωγή καφέ χωρίς καφεΐνη μέσω της απενεργοποίησης των γονιδίων της. Αυτό πρακτικά θα αλλάξει την παραγωγική διαδικασία του ντεκαφεϊνέ, καθώς σήμερα είναι υποχρεωτική η χημική επεξεργασία του κόκκου του καφέ για την απομάκρυνση της καφεΐνης, με συνέπεια και στο γευστικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η γενετική ανάλυση έρχεται να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα γιατί, στην πορεία εκατομμυρίων ετών, εξελίχθηκε η καφεϊνη, η κατ' εξοχήν δραστική ουσία του καφέ και η πιο ευρέως καταναλούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Παρά τη δημοφιλία της, έως σήμερα οι επιστήμονες δεν ξέρουν και πολλά πράγματα γι' αυτήν. Μετά την ανάγνωση όμως του γονιδιώματος του καφεόδεντρου αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Σχετικά Άρθρα

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Social Network