Friday, 24 September 2021
Back You are here: Αρχική ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ Αν είναι να κολλήσω γιατί εμβολιάστηκα;

Αν είναι να κολλήσω γιατί εμβολιάστηκα;

Είναι η ερώτηση που τσακίζει αυτή και είναι τέτοια, ακριβώς διότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφανθούν μετά βεβαιότητος. Αλλιώς δεν θα ήταν επιστήμονες αλλά πολιτικοί οι οποίοι πορεύονται, από τότε που βγήκαν οι λάσπες, με «βεβαιότητες» και «αφηγήματα».

Γι αυτό και πολλοί κυβερνήτες στην Ευρώπη , στο βωμό της επανεκλογής τους, θυσίασαν την δημόσια υγεία. Ανοιγοκλείνουν την αγορά , της εστίαση, τη διασκέδαση και τον τουρισμό ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Όταν η λαϊκή αγανάκτηση χτυπούσε «κόκκινο» , ο ηγέτης αγνοούσε της προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων και των γιατρών και «άνοιγε» την οικονομία και την κοινωνία. Όταν όμως τα κρούσματα έφταναν σε αριθμούς ρεκόρ έσπευδαν να επιβάλουν νέα lockdown και ο καιρός πέρναγε …

 Πόσο συχνά, λοιπόν είναι τα κρούσματα μεταξύ των εμβολιασμένων;

Εξαρτάται από το κανάλι που βλέπεις ή από τον λαϊκισμό του σάιτ ή της εφημερίδας που διαβάζεις.
Άλλες ρεπορτάζ δίνουν την εντύπωση ότι το φαινόμενο είναι συχνό, πλην όμως στην πραγματικότητα όμως τα νούμερα παραμένουν χαμηλά και εν πάση περιπτώσει, εντός των στατιστικά αναμενόμενων επιπέδων, σύμφωνα με ειδικούς στους Financial Times.
Αυτό που άλλαξε δραματικά την κατάσταση είναι η εξάπλωση των μεταλλαγμένων παραλλαγών του ιού όπως το στέλεχος Δέλτα, που μετρίασε την αρχική ευφορία που είχαν φέρει έρευνες πως η αποτελεσματικότητα λ.χ. στην περίπτωση των εμβολίων mRNA υπερβαίνουν το 90% .
Η πιο τρανταχτή περίπτωση ήταν αυτή του Ισραήλ που ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, που θεωρούνταν το πιο αποτελεσματικό, έπεφτε στο 39%!
Στην Αγγλίας πάλι , η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (Public Health England)περίπου το 17% των κρουσμάτων από το στελέχους Δέλτα σε μια περίοδο 4 εβδομάδων μέχρι τα μέσα Ιουλίου αφορούσαν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δηλαδή άτομα που είχαν λάβει τη δεύτερη δόση τουλάχιστον 14 ημέρες πριν βρεθούν θετικοί.
Αν θέλουμε να ψάξουμε για μια σταθερά , αυτή δεν είναι άλλη απλό την επιστημονικά τεκμηριωμένη τάση που λέει φτάσουμε σε εξαιρετικά υψηλά κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, είναι λογικό κάποια στιγμή η πλειονότητα των κρουσμάτων να αφορούσε πλήρως εμβολιασμένους.
 
Τι κρατάμε;
 
1.Ανάλυση των Financial Times επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια έχουν κάνει τον ιό λιγότερο θανατηφόρο. Δεδομένα για τον ρυθμό θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι ένας πλήρως εμβολιασμένος 80άρης αντιμετωπίζει πλέον τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με έναν ανεμβολίαστο 50άρη.
 
2. Το γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι που εμφανίζουν δυσάρεστα αλλά ήπια συμπτώματα κοροναϊού θα είχαν νοσήσει βαριά ή θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σχετικά Άρθρα

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network