Friday, 24 September 2021
Back You are here: Αρχική ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ Η πτώση της Καμπούλ

Η πτώση της Καμπούλ

Μια 20ετής αποστολή καταρρέει σε μια μέρα.
Οδύνη από τις εικόνες βίας, ντροπής και απόγνωσης που έρχονται από το Αφγανιστάν. Ένα μήνα πριν την 20η επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, ο κόσμος είδες τις ταπεινωτικές εικόνες για την διοίκηση Μπάϊντεν με την άρον άρον εγκατάλειψη της αμερικανικής πρεσβείας ενώ οι Ταλιμπάν ιδρύουν το αυταρχικό ισλαμικό εμιράτο τους και ετοιμάζονται να τιμωρήσουν όσους αγωνίστηκαν για μιαν άλλη μοίρα του Αφγανιστάν μεταξύ των οποίων και οι γυναίκες που μοχθούσαν για τα δικαιώματά τους…
“Η επιστροφή των Ταλιμπάν είναι καταστροφική για τις γυναίκες» έγραψε στο The Atlantic η φωτοειδησεογράφος Lynsey Addario που κάλυπτε θέματα γυναικείων δικαιωμάτων και κινημάτων στο Αφγανιστάν επι 20 χρόνια.
«Ξέρω πόσο αγωνίστηκαν οι γυναίκες και πόσα είχαν καταφέρει και τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα». Θλιβερή η εικόνα με τους τρομοκρατημένους πολίτες, άνθρωποι που είχαν πιστέψει ότι η επί 20ετία αμερικανική παρουσία θα έδιωχνε τον εφιάλτη των Ταλιμπάν, να ψάχνουν απελπισμένοι διέξοδο για να φύγουν στο εξωτερικό και να γλιτώσουν από τους σκοταδιστές ισλαμιστές. Δυστυχώς δεν κατάφεραν τίποτα.
«Υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με πληροφορίες συμμετεχόντων, και πρόσθεσε ότι η ευθύνη της δυτικής στρατιωτικής αποχώρησης ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.
«Είχαμε πει ότι θα παραμείνουμε όσο παραμένουν οι Αμερικανοί», είπε. Ωστόσο, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε κάποια κατανόηση για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο απωλειών κατά τα 20 χρόνια της παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. «Για όλους εκείνους που προσπάθησαν να ενεργήσουν για την πρόοδο και την ελευθερία» στην χώρα αυτή «κυρίως για τις γυναίκες, οι εξελίξεις είναι πικρές», είπε.
Ως γυναίκα θα μπορούσε να μιλήσει λιγότερο διπλωματικά.
Απο δω και πέρα οι γρίφοι είναι πολλοί ερωτήματα πολλά.
Πως θα επιδιώξουν οι Ταλιμπάν τη διεθνή νομιμότητα και αποδοχή και με ποιες συμμαχίες;
Η επιστροφή τους στην εξουσία σηματοδοτεί και ενίσχυση της Αλ Κάιντα;
Τι θα γίνει με τη μαζική έξοδος προσφύγων μεταξύ των οποίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν και τρομοκρατικά στοιχεία;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ - ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Σχετικά Άρθρα

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network