Friday, 24 September 2021
Back You are here: Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Βύθιση 500 φιαλών κρασιού παραγωγής Νάουσας στον ιστορικό ποταμό Αράπιτσα

Βύθιση 500 φιαλών κρασιού παραγωγής Νάουσας στον ιστορικό ποταμό Αράπιτσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Θυσίας στη Νάουσα, η εκδήλωση βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας, με σκοπό την παλαίωσή του στις ειδικές συνθήκες του τρεχούμενου νερού του ποταμού.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Νάουσας και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.

Με την βύθιση των κρασιών στην Αράπιτσα οι Ναουσαίοι οινοπαραγωγοί αλλά και οι φορείς που συμπράττουν, στην πρότυπη αυτή δράση, θέλησαν να πειραματιστούν, με στόχο να αναδείξουν τον χαρακτήρα της Νάουσας, ως πόλη του Οίνου και της Γευσιγνωσίας.

«Το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας αποτελεί πηγή έμπνευσης και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Η συμβολή του είναι μεγάλη, τόσο στην ιστορία, την κουλτούρα και τη γαστρονομία της περιοχής, όσο και στην καθιέρωση της δυναμικής της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς.Σήμερα ζούμε ακόμα μία ιδιαίτερη περίοδο του οίνου της Νάουσας. Οι οινοπαραγωγοί μας οργανώνονται, ενώνουν δυνάμεις και αντιλαμβανόμενοι τις επιταγές και τα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής στρέφονται στις διεθνείς αγορές, με σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας. Το μέλλον είναι εδώ λοιπόν. Άλλωστε αν θέλαμε να δώσουμε πραγματικά τον χαρακτήρα και την ταυτότητα αυτού του τόπου τότε ναι, «Νάουσα πόλη του Οίνου» είναι ακριβώς η ταυτότητά μας» τόνισε ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας Γιώργος Φουντούλης επεσήμανε: «Το εγχείρημα της βύθισης των κρασιών στο ποτάμι της Αράπιτσας ήταν μια ιδέα της ομάδας εργασίας του Συνδέσμου μας και αποτελεί ένα καινοτόμο πείραμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για μια έρευνα, μέσα από την οποία θα δούμε πώς παλαιώνει ένα ξινόμαυρο κρασί στο γλυκό νερό και σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Οι φιάλες θα παρακολουθούνται σε ετήσια βάση από οινολόγους έως την παλαίωσή τους σε αυτές τις συνθήκες».

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μια καινοτόμα και πρωτοπόρα δράση του Δήμου Νάουσας και των οινοποιών, με στόχο την ανάδειξη του οινοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο πλευρό όλων των δράσεων που αναδεικνύουν και προβάλλουν τον πλούτο της περιοχής μας».

Στη δράση της βύθισης των κρασιών παρευρέθηκαν επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δώρα Μπαλτατζίδου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βασίλης Τζουβάρας, ο αντιδήμαρχος Νεολαίας, Παιδείας και Αθλητισμού Γιώργος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Γιώργος Τασιώνας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νάουσας Κώστας Χατζηστυλλής, ο πρόεδρος της Ένωσης των Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας Στέλιος Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας Άγγελος Χατζηστυλλής, ο πρόεδρος της Γαστρονομικής Κοινότητας Νάουσας, Χριστόφορος Γεωργιάδης, οι οινοποιοί της Νάουσας, εκπρόσωποι φορέων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πολίτες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου ειδικοί στον χώρο του κρασιού και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δοκίμασαν τον Ναουσαίικο οίνο, γεύτηκαν εδέσματα τοπικής κουζίνας και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των φορέων του εμπορικού και οικονομικού κόσμου της Νάουσας.

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network