Saturday, 28 January 2023
Back You are here: Αρχική ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Συν+ Μια βόλτα στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Μια βόλτα στη νέα Αγορά Μοδιάνο

Ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης , η αγορά Μοδιάνο ανοιξε τις πόρτες της ανανεωμένη στον ίδιο χώρο όπου πρωτοάνοιξε πριν από σχεδόν εκατό χρόνια στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης . Μυριάδες Θεσσαλονικείς τεσσάρων γενεών έχτισαν αναμνήσεις, περιηγήθηκαν, ψώνισαν, έζησαν σ αυτήν την αγορά.

Τα καταστήματα στη νέα τους εμφάνιση πολύ διαφορετικά από αυτά που είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες γενιές, οι χώροι ψυχαγωγίας, η πρωτοποριακή διαχείριση των αποβλήτων είναι από τις καινοτομίες του χώρου.

Σ αυτά μπορεί να προστεθεί και η παραμονή για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που απαιτεί μια αγορά προϊόντος. Αυτό συμβαίνει για τουριστικούς , ψυχαγωγικούς, πολιτιστικούς λόγους καθώς οι εκδηλώσεις και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπως και η αρχιτεκτονική του θαυμάσιου διατηρητέου μνημείου παίζουν το ρόλο τους .

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς αλλά και επισκέπτες από όλη τη Βόρειο Ελλάδα ήδη έσπευσαν να δουν το αποτέλεσμα της ανάπλασης.

Η κατασκευή της αγοράς ξεκίνησε το 1922 από τον περίφημο αρχιτέκτονα Έλι Μοδιάνο, στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, η οποία καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Έργα εμβληματικά ανήκουν στον ίδιο όπως το Τελωνείο, το Παλαιό Κυβερνείο (σήμερα Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης), το Ξενοδοχείο Λουξεμβούργο.

Η στοά Μοδιάνο στη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, χαρακτηρίστηκε δύο φορές ως διατηρητέο μνημείο. Την πρώτη φορά το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τη δεύτερη το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού

Η παρακμή άρχισε μετά το 2010 καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της έκλειναν σταδιακά. Το οριστικό κλείσιμο ήρθε μοιραία το 2016.

Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην Αγορά λειτουργούν καταστήματα με φρούτα και μαναβική, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αυγοπωλεία, είδη μελιού, μαρμελάδες και ζαχαρώδη, ξηροί καρποί, κάβες κρασιών και μπύρας από μικροζυθοποιίες, τυροκομικά και αλλαντικά ελληνικής και ξένης προέλευσης, όσπρια, λουκούμια, παραδοσιακά παντοπωλεία, προϊόντα υγιεινής διατροφής γύρω από το ταχίνι και το χαλβά, μανιτάρια, φρέσκα ζυμαρικά, αρτοποιείο, μπουγάτσα, τσουρέκια και τυροπιτοειδή, σιροπιαστά, μπισκότα κάθε είδους, γλυκά χωρίς ζάχαρη, παγωτά από αγουρέλαιο κ.ο.κ.

Η viosimi.gr βρέθηκε στη Μοδιάνο και σας παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό

 

 

 

 

 

Βιωσιμη Αναπτυξη - Εντυπη Εκδοση

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EISD) εκδίδει το περιοδικό "Βιώσιμη Ανάπτυξηπου έχει
σαν στόχο την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για θέματα που προάγουν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σκοπό την
πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας του ανθρώπου, καταπολέμησης της φτώχειας,
προστασίας του περιβάλλοντος και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.
 

  Κάντε Κλικ για να διαβάσετε το 13ο Τεύχος     

 

..

Social Network