Αύξηση στις ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρονται μέσω του ελληνικού συστήματος προβλέπει ο ΔΕΣΦΑ για το νέο έτος, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Από αυτές τις ποσότητες, 1,2-3,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να αφορούν εξαγωγές, δηλαδή καύσιμο που εισέρχεται στη χώρα για να προωθηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στη Μελέτη Εκτίμησης Ζήτησης για την περίοδο 2025-2034, που συνοδεύει το 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Διαχειριστή. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Ζήτηση και εξαγωγές
Η εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές είχαν σημειώσει σημαντική αύξηση το 2022, καθώς το ελληνικό σύστημα λειτούργησε ως “πύλη εισόδου” φυσικού αερίου για την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην αντικατάσταση των ρωσικών εισαγωγών. Ωστόσο, το 2023 καταγράφηκε μείωση κατά 21,56%, ενώ για το 2024 αναμένεται μια ελαφρά πτώση.
Το 2025, ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει αύξηση της κατανάλωσης, κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τις ανάγκες μεγάλων βιομηχανιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι εξαγωγές αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά.
Μακροχρόνιες προβλέψεις
Για την περίοδο 2025-2034, ο ΔΕΣΦΑ προβλέπει συνεχή αύξηση της ζήτησης μέχρι το 2030, με σταθεροποίηση στα επίπεδα των 6,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα, η ζήτηση για ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στα 3,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2030, προτού αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, επηρεαζόμενη από την αυξανόμενη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη διανομή προβλέπεται να αυξηθεί από 0,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 σε 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2034, σύμφωνα με τα σχέδια των Διαχειριστών Διανομής. Αντίστοιχα, η ζήτηση από βιομηχανικούς καταναλωτές συνδεδεμένους στο δίκτυο υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, φτάνοντας από 0,45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023 σε 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2033.
Εξαγωγές και προκλήσεις
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 1,2 και 3,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων το 2025, ενώ μέχρι το 2034 θα διαμορφωθούν σε 1,8-3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι πιο συντηρητικές προβλέψεις βασίζονται στις ήδη δεσμευμένες χωρητικότητες στα σημεία διασύνδεσης του εθνικού συστήματος με γειτονικά δίκτυα. Οι υψηλότερες προβλέψεις σχετίζονται με την πιθανή συμβολή της Ελλάδας στην κάλυψη ελλείψεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από περιορισμούς στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η περίοδος που εξετάζεται χαρακτηρίζεται από σημαντικές αβεβαιότητες, καθώς η ζήτηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας και τις τιμές καυσίμων. Ο ΔΕΣΦΑ τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στις τιμές για την ανάκαμψη της ζήτησης, ενώ η δυναμική του ελληνικού συστήματος προβλέπεται να συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.