Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου φέρνουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποθέματα νερού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρατηρείται αύξηση στους ταμιευτήρες όπως αυτή της λίμνης Μόρνου, κρίσιμη για την υδροδότηση της Αττικής. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν τα φαινόμενα ανομβρίας έχουν ξεπεραστεί.
Πού Βρισκόμαστε Σήμερα:
Παρά τις βροχοπτώσεις, οι συνολικές ποσότητες νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής παρουσιάζουν ελαφρώς μειωμένα επίπεδα σε σύγκριση με το 2023. Για παράδειγμα, την 9η Δεκεμβρίου του 2024, τα αποθέματα ανέρχονταν σε 585.737.000 κυβικά μέτρα, σε αντίθεση με την ίδια 592.376.00 περίοδο πέρυσι.
Η διαφορά αυτή καταδεικνύει ότι οι αυξημένες βροχοπτώσεις δεν μεταφράζονται γραμμικά σε αύξηση των αποθεμάτων νερού, κυρίως λόγω της φύσης των έντονων καταιγίδων που συχνά οδηγούν το νερό στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό, όπως παρατηρήθηκε στη Ρόδο, υπογραμμίζει την ανάγκη για ήπιες, σταθερές βροχοπτώσεις που προκαλούν την απορρόφηση του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο Ρόλος της Βιώσιμης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων:
Η ανανέωση των αποθεμάτων νερού είναι κρίσιμη για τη βιολογική ανάπτυξη (SDG 6: Καθαρό Νερό και Αποχέτευση). Η Ελλάδα καλείται να επενδύσει σε υποδομές που μειώνουν τις απολιές νερού και ενισχύουν την αποθήκευσή του, ενώ παράλληλα να προωθήσει την ανάλωση, τη διατήρηση εδαφών και την πρόληψη πλημμυρών.
Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, παρέχοντας πολύτιμο νερό την άνοιξη μέσω του λιώματος του χιονιού.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Αν και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βελτίωσαν ελαφρώς τα αποθέματα, παραμένει επιτακτική η ανάγκη μακροπρόθεσμων στρατηγικών για τη διαχείριση της ξηρασίας και την ενίσχυση της αντοχής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Με τη σωστή διαχείριση, η χώρα μπορεί να κάνει ένα εμπόριο νερού και να προστατεύσει τους πολύτιμους υδάτινους πόρους για τις επόμενες γενιές.
Σάββατο, 5 Ιουλίου
:
- Στις κορυφαίες διεθνώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – Προοπτικές και προκλήσεις για βιώσιμη κεφαλαιαγορά
- Ψηφιακό πελατολόγιο για επιχειρήσεις οχημάτων: Υποχρεωτική εφαρμογή από σήμερα – ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων
- Ελλάδα: Επιμένει ο πληθωρισμός – Προκλήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη
- Επιβράδυνση στην τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης – Στοχευμένες κινήσεις από τις ελληνικές τράπεζες
- Ποιος πληρώνει τα πρόστιμα για τις αγροτικές επιδοτήσεις;
- Αστρονομία κάτω από τα άστρα στο Ναύπλιο – Μια βραδιά γνώσης και στοχασμού για τη Γη και το Σύμπαν
- Ιδιωτικά τζετ: Όταν η κλιματική ανισότητα απογειώνεται
- Κλιματική μετανάστευση: Το Τουβαλού ζητά βιώσιμο μέλλον στην Αυστραλία
- Ρεκόρ συμμετοχής στην Εβδομάδα Κλίματος του Λονδίνου – Σκέψεις για το μέλλον της διεθνούς κλιματικής δράσης
- Ανακύκλωση με MVP: Όταν ο αθλητισμός εμπνέει αλλαγή