Μια νέα εποχή για τις αστικές μεταφορές ανατέλλει στην Κίνα, καθώς έως το 2030 εκτιμάται ότι περίπου 100.000 ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη κάθετης απο-προσγείωσης (eVTOL) θα εξυπηρετούν οικογενειακές ανάγκες και υπηρεσίες αεροταξί, σύμφωνα με την Οικονομική Συμμαχία της Οικονομίας Χαμηλού Ύψους στην Κίνα (CLAEA). Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσφέροντας λύσεις μεταφοράς που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων.
Η εμπορευματοποίηση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και των αεροσκαφών eVTOL σε μεγάλη κλίμακα αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος απόκτησης και χρήσης τους. Αυτό θα τα καταστήσει προσιτά σε μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα, διευρύνοντας την πρόσβαση σε καινοτόμες, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις μετακίνησης.
Η CLAEA προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, οι μεγάλες πόλεις της Κίνας θα ολοκληρώσουν την ανάπτυξη αστικών δικτύων εναέριων μεταφορών. Οι σχετικές υποδομές, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, θα είναι κρίσιμες για την υποστήριξη της λεγόμενης «οικονομίας χαμηλού ύψους», ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα στις μεταφορές.
Η τεχνολογία των eVTOL ενσωματώνει αρχές βιώσιμης ανάπτυξης σε πολλαπλά επίπεδα. Καθώς είναι ηλεκτροκίνητα, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς. Επιπλέον, η κάθετη απογείωση και προσγείωση εξαλείφει την ανάγκη για εκτεταμένες υποδομές, όπως δρόμους ή αεροδιαδρόμους, περιορίζοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Η ενσωμάτωση αυτών των αεροσκαφών στο δίκτυο μεταφορών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις πόλεις, μειώνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, υποστηρίζει την καινοτομία στον τομέα των μεταφορών, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας και προσφέροντας λύσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης.
Η Κίνα, με τη δέσμευσή της στην ανάπτυξη της οικονομίας χαμηλού ύψους, δείχνει το δρόμο για το πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει σε ένα μέλλον που είναι ταυτόχρονα καινοτόμο και βιώσιμο. Η επέκταση της χρήσης των eVTOL μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για τις παγκόσμιες μητροπόλεις, ενισχύοντας τον ρόλο της τεχνολογίας ως μοχλού για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου
:
- Σκότωσαν με αγροτικό την πρώτη στικτή ύαινα που εντοπίστηκε στην Αίγυπτο εδώ και 5.000 χρόνια
- Infographic: Οι τρεις περιοχές της Αττικής με τη χειρότερη ποιότητα αέρα
- Η A CERT στη BIOFACH 2025: Προωθώντας την Ποιότητα και την Αειφορία
- Ένας πρότυπος ανοιχτός λαχανόκηπος θα βλαστήσει στο οικολογικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου
- Μία φορά το μήνα θα συλλέγονται τα απορρίμματα στο Μπρίστολ – Στόχος να ενισχυθεί η ανακύκλωση
- Με 281 εξειδικευμένα οχήματα ενισχύονται η Δασική Υπηρεσία και ο ΟΦΥΠΕΚΑ
- Πράσινο αποτύπωμα στο Ελευθέριος Βενιζέλος
- “Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΛΓΑ: Τα Οφέλη για τους Αγρότες μέσα από τις δηλώσεις του Χρήστου Παπαγιάννη”
- Βιώσιμη Τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία: Νέα Συμφωνία για τα Επόμενα 20 Χρόνια
- Κλιματική Κρίση: Ο Ιούλιος του 2024 ως Σημείο Καμπής