Οι ξηρασίες κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της COP16 για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στη Σαουδική Αραβία. Η έκθεση, με τίτλο «Οικονομία της Ξηρασίας: Επενδύσεις σε λύσεις που βασίζονται στη φύση για την ανθεκτικότητα έναντι των ξηρασιών», καλεί σε επείγουσες επενδύσεις σε φυσικές λύσεις, όπως η αναδάσωση και η διαχείριση των βοσκοτόπων.
Οι ξηρασίες, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αναμένεται να επηρεάσουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050. Ταυτόχρονα, προκαλούν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως μείωση του ΑΕΠ, ελλείψεις νερού και τροφής, πείνα, ανεργία και μετανάστευση.
Φυσικές Λύσεις: Μια Οικονομικά Αποδοτική Προσέγγιση
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι λύσεις που βασίζονται στη φύση είναι συχνά πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές από άλλες τεχνολογικές παρεμβάσεις. Η αναδάσωση, η αποκατάσταση εδαφών και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων μπορούν να μειώσουν τις απώλειες, να αυξήσουν τα αγροτικά εισοδήματα και να προσφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της βιοποικιλότητας και η μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Η Κρίσιμη Σημασία της Βιώσιμης Διαχείρισης
Το 2024, που προβλέπεται να είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία, έχει ήδη χαρακτηριστεί από έντονες ξηρασίες σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, ο Ισημερινός και η Βραζιλία, οι οποίες προκάλεσαν καταστροφικές συνέπειες, όπως πυρκαγιές και ελλείψεις βασικών πόρων.
Η βιώσιμη διαχείριση γης και υδάτων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων, δήλωσε η Αντρέα Μέσα, αναπληρώτρια εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. «Οι επενδύσεις που στηρίζονται στη φύση μπορούν να ενισχύσουν την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσα στα όρια του πλανήτη», τόνισε, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση.
Έκκληση για Παγκόσμια Δράση
Με τις συνομιλίες στην COP16 να επικεντρώνονται σε μια ιστορική απόφαση για την ξηρασία, η έκθεση ζητά από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα αποτρέψιμα κόστη της και να υιοθετήσει στρατηγικές πρόληψης που βασίζονται στη φύση. Η συντονισμένη δράση μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να προστατεύσει τα οικοσυστήματα και να διασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
:
- Σπάνια είδη ζώων και φυτών ανακαλύφθηκαν βαθιά μέσα στα βουνά της Καμπότζης
- Ecofin: “Πράσινο φως” για αλλαγές στο σχέδιο Ανάκαμψης – Εστίαση στις αυξημένες τιμές ενέργειας
- Ρεκόρ φωτοβολταϊκών: Το Μέλλον της ενέργειας
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρίες και προκλήσεις
- Γρίπη πτηνών: Εγρήγορση ζητά η Αγαπηδάκη υπό τον φόβο νέων στελεχών με δυναμική πανδημία.
- Χίλια δένδρα φυτεύτηκαν στο περιαστικό δάσος της Τριανδρίας στην Θεσσαλονίκη
- Νέος φόρος άνθρακα 6% σε λιπάσματα και πρώτες ύλες το 2026 «πυροδοτεί» εκ νέου το κόστος παραγωγής
- «Αδύνατη η ζωή στον πλανήτη χωρίς τις μέλισσες»
- Ηλιακά σακίδια πλάτης βοηθούν τους μαθητές της Τανζανίας να διαβάσουν στο σκοτάδι
- Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών