Η κλιματική κρίση αναδεικνύει έναν λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου ανησυχητικό κίνδυνο: την ταχεία εξάπλωση μυκητιασικών παθογόνων σε νέες περιοχές του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στους Financial Times, ο μύκητας Aspergillus fumigatus – γνωστός για την πρόκληση σοβαρών πνευμονικών λοιμώξεων – επεκτείνεται γεωγραφικά εξαιτίας της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η ασπεργίλλωση, που προκαλείται από τα σπόρια του συγκεκριμένου μύκητα, απειλεί κυρίως ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα (όπως άσθμα ή κυστική ίνωση) ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εκθέσει εκατομμύρια νέους πληθυσμούς σε κίνδυνο.
Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές: έως το 2100, η κατανομή του A. fumigatus ενδέχεται να επεκταθεί σε 77% περισσότερες περιοχές, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών που προκαλεί η χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει έως και εννέα εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.
Η καθηγήτρια Elaine Bignell, συνδιευθύντρια στο Κέντρο Ιατρικής Μυκητολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σημείωσε ότι η ικανότητα του μύκητα να αναπτύσσεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν στο ανθρώπινο σώμα, τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο παθογόνο.
Παράλληλα, ο Aspergillus flavus, ένα άλλο είδος που προσβάλλει καλλιέργειες τροφίμων, προβλέπεται να εξαπλωθεί σε περιοχές όπως η Βόρεια Κίνα, η Ρωσία, η Σκανδιναβία και η Αλάσκα, ενώ αντίστροφα, περιοχές της Αφρικής και της Βραζιλίας ενδέχεται να γίνουν μη βιώσιμες για την παρουσία του, με πιθανές επιπτώσεις στη γεωργία και τα οικοσυστήματα.
Ο καθηγητής Darius Armstrong-James από το Imperial College του Λονδίνου τόνισε τη διπλή απειλή που συνιστούν αυτοί οι μικροοργανισμοί: τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μια αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση ότι η υγειονομική προστασία και η περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο το κλίμα, αλλά επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τα οικοσυστήματα, τους παθογόνους παράγοντες και τη βιοποικιλότητα.
Τετάρτη, 2 Ιουλίου
:
- Κλιματική ουδετερότητα με δικαιοσύνη: Ηθική και κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης
- Κλιματική κρίση: Οι δείκτες στο κόκκινο – Το όριο του +1,5°C αγγίζεται, το παράθυρο δράσης στενεύει
- Ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές ζητούν επιστήμονες – Εστίαση στην πρόληψη και την προσαρμογή
- Η κλιματική κρίση επηρεάζει ακόμη και τη γεύση του τζιν
- Πέλλα – Αρχάγγελος Αλμωπίας: Καταστροφική χρονιά για τα κεράσια λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
- Χίος: Πάνω από 22.000 στρέμματα καμένα – Ανάγκη για επιστημονική πρόληψη και βιώσιμη διαχείριση πυρκαγιών
- Μικροπλαστικά σε γυάλινες φιάλες: Μια απροσδόκητη απειλή για τη δημόσια υγεία και τη βιώσιμη κατανάλωση
- Η κρίση των γαϊδουριών: Ζητήματα ηθικής κατανάλωσης, βιοποικιλότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης στη σκιά της παγκόσμιας ζήτησης
- Η δημιουργία ενός νέου ωκεανού και η πρόκληση της βιώσιμης συνύπαρξης με τη δυναμική του πλανήτη
- Αγγελοκαρχαρίες: Κρίσιμοι κρίκοι της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και το διακύβευμα της βιώσιμης ανάπτυξης