Βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, υποστηρίζει ότι έχει υλοποιήσει ο ΟΣΕ. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές αποτελούν βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας τη μείωση των εκπομπών και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τη ρύθμιση, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του σιδηροδρομικού της δικτύου.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα συστήματα ασφαλείας (σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, παρατρόχιο σύστημα ETCS) και σύμφωνα με τον ΟΣΕ, είναι εγκατεστημένα και λειτουργικά στο 80% του δικτύου.
Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, το 2019, στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης η σηματοδότηση ήταν εγκατεστημένη και λειτουργική στο 31% του δικτύου, τον Φεβρουάριο του 2023 στο 54% και τον Σεπτέμβριο του 2023 στο 100%, ωστόσο εξαιτίας των καταστροφών του «Ντάνιελ» στην περιοχή της Θεσσαλίας, σήμερα είναι στο 80%.
Στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 2023, υπήρχε, όπως υποστηρίζεται από τον ΟΣΕ, για πρώτη και μοναδική φορά ολοκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης, όμως σήμερα είναι στο 80%, λόγω των καταστροφών του «Ντάνιελ». Η ολοκλήρωσή του αποτελεί αντικείμενο των εργασιών που θα γίνουν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προσεχές διάστημα.
Στο θέμα της τηλεδιοίκησης, το 2019, στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη ήταν εγκατεστημένη και λειτουργική στο 1% (σε 5,6 χιλιόμετρα), τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν στο 31%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν στο 100%, και πάλι όμως, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, σήμερα είναι στο 80%.
Το ETCS («Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Αμαξοστοιχιών») επί της γραμμής ήταν εγκατεστημένο στο 43% το 2019, τον Φεβρουάριο του 2023 ήταν στο 54% και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ήταν στο 81%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2025 είναι στο 80%, εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.
Επίσης, όπως υποστηρίζεται από τον ΟΣΕ, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 4 κέντρα ελέγχου σηράγγων και τα 5 κέντρα ελέγχου τηλεδιοίκησης που δεν υπήρχαν παλαιότερα.
Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και διασύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών.