Το γιγάντιο παγόβουνο A23a, που είχε «κολλήσει» στα πυθμένα της θάλασσας Γουέντελ στην Ανταρκτική για πάνω από 30 χρόνια, έχει αποκολληθεί και κατευθύνεται στον Νότιο Ωκεανό. Με έκταση 3.672 τετραγωνικών χιλιομέτρων (τον Αύγουστο), αποτελεί το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο.
Η διαδρομή του παγόβουνου
Το A23a παρασύρθηκε αρχικά από τα ωκεάνια ρεύματα και κατέληξε παγιδευμένο σε μία δίνη, γνωστή ως «Taylor Column», όπου το περιστρεφόμενο νερό διατηρεί τα αντικείμενα στη θέση τους. Μετά από μήνες περιόδων, το παγόβουνο απελευθερώθηκε από τη δίνη και συνεχίζει την πορεία του προς τα θερμότερα νερά, σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο ερευνών για την Ανταρκτική (BAS).
Ανησυχίες για την τήξη του
Οι επιστήμονες ανησυχούν Όπως το A23a θα καταλήξει στη Νότια Γεωργία, όπου είναι πιθανό να διαλυθεί και να λιώσει πλήρως. Η παρόλο που η τήξη του δεν θα επηρεάσει άμεσα τη στάση της θάλασσας, η απώλειά του αποτελεί ένα ακόμη σύμπτωμα της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης θερμοκρασίας των ωκεανών.
Οικολογική σημασία των παγόβουνων
Η βιογεωχημικός Λάουρα Τέιλορ επισημαίνει ότι τα μεγάλα παγόβουνα, όπως το A23a, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στα νερά που διασχίζουν, ενισχύοντας την ανάπτυξη οικοσυστημάτων σε περιοχές με χαμηλή παραγωγικότητα. Ωστόσο, οι από την τήξη τους, καθώς και η άλλη συμβολή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παραμένουν ασαφείς.
Προοπτικές και μελλοντικές έρευνες
Οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία του A23a για να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπό του στα θαλάσσια ρεύματα, στα οικοσυστήματα και στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα. Παράλληλα, η μελέτη αυτών των φαινομένων αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για δράσεις που θα περιορίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
:
- Σπάνια είδη ζώων και φυτών ανακαλύφθηκαν βαθιά μέσα στα βουνά της Καμπότζης
- Ecofin: “Πράσινο φως” για αλλαγές στο σχέδιο Ανάκαμψης – Εστίαση στις αυξημένες τιμές ενέργειας
- Ρεκόρ φωτοβολταϊκών: Το Μέλλον της ενέργειας
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρίες και προκλήσεις
- Γρίπη πτηνών: Εγρήγορση ζητά η Αγαπηδάκη υπό τον φόβο νέων στελεχών με δυναμική πανδημία.
- Χίλια δένδρα φυτεύτηκαν στο περιαστικό δάσος της Τριανδρίας στην Θεσσαλονίκη
- Νέος φόρος άνθρακα 6% σε λιπάσματα και πρώτες ύλες το 2026 «πυροδοτεί» εκ νέου το κόστος παραγωγής
- «Αδύνατη η ζωή στον πλανήτη χωρίς τις μέλισσες»
- Ηλιακά σακίδια πλάτης βοηθούν τους μαθητές της Τανζανίας να διαβάσουν στο σκοτάδι
- Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών