Πρέπει να αναλάβουν τα ηνία των πράσινων funds εξειδικευμένοι επαγγελματίες της βιωσιμότητας οι οποίο θα μπορούν να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα της νέας εποχής ESG και να αποσυρθούν από τα συγκεκριμένα ταμεία οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, υπογραμίζουν ο διευθύνων σύμβουλος της Carbon Care Asia (CCA) Albert Lai και ο διευθυντής της Carbon Care Asia, John Sayer.
Σε μια μελέτη της InfluenceMap, περίπου το 71% των 593 αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που μελετήθηκαν απέτυχαν σε ένα τεστ για να διαπιστωθεί εάν ήταν ευθυγραμμισμένα με τους παγκόσμιους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 55% των 130 κεφαλαίων που εξετάστηκαν ειδικά με θέμα το κλίμα είχαν επίσης αρνητική βαθμολογία για την ευθυγράμμιση με το Παρίσι.
Αρκετά υποτιθέμενα βιώσιμα ταμεία συνέχισαν να κατέχουν εταιρείες της αλυσίδας αξίας παραγωγής ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ταμείων με την ένδειξη “περιορισμένα ορυκτά καύσιμα”. Συνολικά, η μελέτη επέκρινε την έλλειψη συνέπειας και την κακή διαφάνεια πολλών αμοιβαίων κεφαλαίων με θέμα το ESG και το κλίμα και σημείωσε μια πολύ μεγάλη διακύμανση του αντίκτυπου μεταξύ αυτών των μέσων.
Μια άλλη μελέτη από την Ecole des Hautes Etudes Commerciales du Nord (EDHEC) διαπίστωσε ότι τα κλιματικά δεδομένα αντιπροσωπεύουν το πολύ το 12% των προσδιοριστικών παραγόντων της στάθμισης των μετοχών του χαρτοφυλακίου σε ένα μέσο ταμείο για το κλίμα. Για παράδειγμα, εννέα από τις 10 μεγαλύτερες συμμετοχές στο iShares ESG Aware MSCI USA ETF (Ticker: ESGU@US) αξίας 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι οι ίδιες με τις εταιρείες με το μεγαλύτερο βάρος που απαρτίζουν τον S&P 500.
Εκτός από τη διαμάχη σχετικά με την ακεραιότητα των επενδύσεων που περιέχονται στα αμοιβαία κεφάλαια ESG, έχουν επίσης τεθεί ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα των κατατάξεων ESG – υπηρεσίες που εξετάζουν μεμονωμένες εταιρείες και παρέχουν αριθμητικές βαθμολογίες για τις επιδόσεις βιωσιμότητας.
Τον Ιούλιο του 2021, η Διεθνής Οργάνωση Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) διαπίστωσε ότι υπάρχει μικρή σαφήνεια, ευθυγράμμιση ή διαφάνεια στις μεθοδολογίες αξιολόγησης των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG. Η IOSCO σημείωσε επίσης πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων όταν οι εταιρείες παροχής συμβουλών παρείχαν υπηρεσίες ESG σε εταιρείες, αλλά παρήγαγαν επίσης αξιολογήσεις ή προϊόντα δεδομένων που ενσωμάτωναν τις ίδιες εταιρείες.
Τι γίνεται με τις αξιολογήσεις;
Η ανάλυση της βιωσιμότητας είναι τουλάχιστον εξίσου πολύπλοκη με τη χρηματοοικονομική ανάλυση, ιδίως επειδή πρέπει να λαμβάνει υπόψη της κοινωνικούς, πολιτικούς, ρυθμιστικούς και επιστημονικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Υπάρχει σαφώς περιθώριο για βελτιωμένους ορισμούς και μετρήσεις, αλλά είναι ένας μύθος που συχνά προωθείται από τους βαθμολογητές και ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων είναι ότι υπάρχει μια καθολική και έτοιμη για λήψη αποφάσεων βαθμολόγηση της καταλληλότητας βιωσιμότητας.
Οι αξιολογήσεις ESG είναι ένα μέσο για ένα σκοπό – λιγότερος κλιματικός κίνδυνος, βελτιωμένη φήμη, πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι και καθησυχασμένοι πελάτες. Οι αναλυτές θα ήθελαν, φυσικά, αντικειμενικά σημεία δεδομένων που να μπορούν να εισαχθούν σε ένα λογιστικό φύλλο χωρίς ιδιαίτερη προσωπική προσπάθεια ή κίνδυνο.
Ένας από τους πιο σημαντικούς και σχετικά απλούς δείκτες βιωσιμότητας αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Τα σαφέστερα πρότυπα για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ένα ταμείο προκύπτουν από το έργο των επιστημονικών και ερευνητικών ομάδων και συμμαχιών, όπως το Greenhouse Gas Protocol, Carbon Disclosure Project, Intergovernmental Panel on Climate Change, Paris Agreement Capital Transition Assessment and Partnership for Carbon Accounting Financials. Αυτά με τη σειρά τους εφαρμόζονται από αξιόπιστους συμβούλους βιωσιμότητας και οργανισμούς αξιολόγησης.
Ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την αξιόπιστη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μια τυποποιημένη βαθμολογία για τις συνολικές επιδόσεις βιωσιμότητας μιας εταιρείας είναι λιγότερο εφικτή. Μια ουσιαστική μέτρηση της συνολικής περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης (ESG) που να εφαρμόζεται δίκαια σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, διαφορετικά μεγέθη εταιρειών, σε διαφορετικές χώρες και γεωγραφικές περιοχές παραμένει μια πρόκληση.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ορισμένοι αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των εθελοντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών βιωσιμότητας ως απάντηση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, ανεξάρτητα από το αν η ποιότητα ή η κατάταξη μπορεί να βελτιωθεί.