Σημαντικά ευρήματα για την πράσινη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), στην οποία συμμετείχαν 896 ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.
Επενδύσεις με ανισότητες
Το 2024, ο ξενοδοχειακός κλάδος επένδυσε περίπου 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. κατευθύνθηκαν σε ενεργειακή αναβάθμιση. Ωστόσο, οι επενδύσεις συγκεντρώνονται κυρίως στα 4 και 5** ξενοδοχεία, ενώ οι μικρότερες μονάδες περιορίζονται σε βασικές πρακτικές.
Προφίλ βιώσιμων πρακτικών
Η έρευνα κατηγοριοποιεί τα ξενοδοχεία ανάλογα με τη διαχείριση ενέργειας και αποβλήτων, με τις πλειοψηφίες να υιοθετούν βασικές λύσεις (LED, ηλιακοί θερμοσίφωνες, μειωτήρες ροής). Όμως, μόνο 36% έχουν αντλίες θερμότητας, και 14% διαθέτουν περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις.
Στον τομέα των αποβλήτων, οι δομημένες πολιτικές είναι σπάνιες: μόλις το 20% παρακολουθεί το food waste, ενώ οι πρακτικές κομποστοποίησης παραμένουν περιθωριακές.
Τοπικά προϊόντα & ΕΚΕ
Πάνω από 50% των ξενοδοχείων συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς, αλλά περιορισμοί όπως το κόστος και η εποχικότητα παραμένουν εμπόδια. Παράλληλα, μόνο 40% υλοποιούν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και λιγότερο από 14% διαθέτουν πιστοποιήσεις όπως ISO ή Green Key.
Δύο ταχύτητες, κρίσιμο το «μεσαίο μέγεθος»
Η «ψαλίδα» μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων παραμένει ανοιχτή. Τα ξενοδοχεία με πάνω από 100 δωμάτια ηγούνται της μετάβασης, ενώ οι μονάδες κάτω των 30 δωματίων υστερούν λόγω πόρων. Οι μεσαίες επιχειρήσεις (30-100 δωμάτια) αποτελούν το κρίσιμο πεδίο πολιτικής στήριξης για τη βιώσιμη μετάβαση του κλάδου.