Μια αρσενική φάλαινα διένυσε την εντυπωσιακή απόσταση των 13.000 χιλιομέτρων, από τις ακτές της Νότιας Αμερικής μέχρι την Αφρική, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη γνωστή μετακίνηση από μεμονωμένη φάλαινα. Αυτή η αναπάντεχη διαδρομή τεκμηριώνεται σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science .
Η αρσενική φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στις ακτές της Κολομβίας το 2013. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 2022, παρατηρήθηκε κοντά στη Ζανζιβάρη, αφού διέγραψε τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Η απόσταση που διένυσε είναι σχεδόν διπλάσια από τη συνήθη μεταναστευτική διαδρομή, υποδηλώνοντας ότι κατέληξε έξω από τις συνηθισμένες περιοχές και πληθυσμιακές ομάδες.
Η αναγνώριση της φάλαινας έγινε μέσω της πλατφόρμας Happywhale, που συνδυάζει δεδομένα από παρατηρητές φαλαινών και τεχνολογία αναγνώρισης πτερυγίων. Όπως τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα, η ουρά μιας φάλαινας είναι μοναδική, με σχέδια και χρωματισμούς που την ταυτοποίησαν.
Η Δρ. Βανέσα Πιρότα, επιστήμονας φαλαινών, σχολίασε ότι τέτοιες εμφανίσεις μας πόσα παραμένουν άγνωστα για τις φάλαινες. «Οι φάλαινες δεν τηρούν πάντα τα συνηθισμένα μοτίβα», ανέφερε, εξηγώντας ότι παρακολουθήσεις έχουν δείξει αποκλίσεις από τις κλασικές μεταναστευτικές διαδρομές.
Παρόλο που οι λόγοι για το ασυνήθιστο ταξίδι δεν είναι ακόμη σαφείς, οι επιστήμονες εξετάζουν αν οι νέες τεχνολογίες αποκαλύπτουν προϋπάρχουσες συμπεριφορές ή αν αυτές οι κινήσεις σχετίζονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η παρατήρηση αυτής της φάλαινας και άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της κατανόησης των αλλαγών που συντελούνται σε αυτά, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.