Η τεχνολογική πρόοδος από τη μία και η κλιματική κρίση από την άλλη προκαλεί μια πρωτοφανή μεταμόρφωση του αγροτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας με συνεισφορά 14 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και απασχόληση του 11% του εργατικού δυναμικού, η προσαρμογή στη νέα εποχή και η επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων καθίσταται επιτακτική.
Στο επίκεντρο αυτής της μεταβατικής περιόδου βρίσκεται η εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού. Σε πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις, ο Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής του Μεσογειακού Κέντρου Ικανοτήτων Αγροδιατροφής και Διευθυντής του ΚΔΒΜ-ΙΣΑΕΚ Τεχνικών Σχολών Επιμελητηρίου Ηρακλείου, τονίζει την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης των τοπικών εκπαιδευτικών δομών για τον αγροτικό τομέα. Η μελέτη προχωρά πέρα από την απλή διάγνωση του προβλήματος: παρουσιάζει λεπτομερή ανάλυση των συστημάτων αγροτικής εκπαίδευσης σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, αναδεικνύοντας αξιοποιήσιμες πρακτικές, ενώ παράλληλα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την ελληνική πραγματικότητα και παρουσιάζει ένα εφαρμόσιμο πλάνο μεταρρυθμίσεων.
Η μελέτη της διαΝΕΟσις, υπό τον Μιχάλη Καθαράκη, αναδεικνύει το έλλειμμα αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα: μόλις 0,7% των Ελλήνων αγροτών έχει πλήρη κατάρτιση, έναντι 10,2% στην ΕΕ. Εξετάζοντας εκπαιδευτικά μοντέλα έξι ευρωπαϊκών χωρών, η μελέτη προτείνει λύσεις για την Ελλάδα, όπως η εφαρμογή της πρακτικής κατάρτισης και η διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς.
Η Γαλλία και η Ολλανδία δίνουν έμφαση στη βιώσιμη γεωργία, η Γερμανία στο διττό μοντέλο σπουδών, ενώ η Ιταλία στη διαδικτυακή εκπαίδευση με την προώθηση τοπικών προϊόντων. Αντίστοιχα, η Ισπανία αξιοποιεί την καινοτομία στις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ η Δανία επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση.
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει την αγροτική της εκπαίδευση, συνδυάζοντας θεωρία και εφαρμογή, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής και βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.