Ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, υπογραμμίζει τη σημασία της συμβολής όλων μας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Climpact, η αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 20%.
Μεταξύ των πιο εφαρμοζόμενων μέτρων που προτείνει είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, η ρύθμιση του air condition σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, η μείωση των περισσότερων μετακινήσεων και η ενίσχυση της τηλεργασίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτά τα βήματα είναι κρίσιμα, καθώς η κλιματική κρίση γίνεται ολοένα και πιο έντονη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Μεσόγειο, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κλιματικά «hotspots», με έντονα φαινόμενα όπως καύσωνες, ξηρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Παράλληλα, οι αλλαγές επηρεάζουν και τη βροχόπτωση, με τις έντονες βροχές να εμφανίζονται σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, προκαλώντας πλημμύρες.
Η αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα έχει μεταβάλει το οικοσύστημα της Μεσογείου, με την εισαγωγή ξενικών ειδών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εξάπλωση ασθενειών μέσω εντόμων, όπως τα κουνούπια. Όλα αυτά τα φαινόμενα λειτουργούν ως αλληλένδετα μέρη ενός κύκλου, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της έγκαιρης δράσης.