Στην πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να «ποντάρει» η Capital Economics, στεκόμενη στο πλαίσιο υπεραπόδοσης έναντι της ευρύτερης Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και στον όγκο του δημόσιου χρέους που θα συνεχίσει να υποχωρεί. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη της τάξης του 2% έως το 2025 και 1,9% έως το 2026, με ανεργία στο 8,9% και στο 8,1% αντίστοιχα κατά μέσο όρο και δείκτης δημόσιου χρέους στο 147% και στο 141% από 155% για φέτος.
Η ελληνική οικονομία γενικότερα να αναπτυχθεί κατά 2% το 2025 και 1,9% το 2026, ποσοστά που υπερβαίνουν τον όρο της Ευρωζώνης, ενώ η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 8,1% έως το 2026. Παρότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2023 (0,3% σε τριμηνιαία βάση), η δυναμική της οικονομίας γενικής χρήσης να διατηρηθεί μέσω:
• Επενδύσεις : Οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε όλο τον κόσμο να λειτουργήσουν ως βασικός μοχλός ανάπτυξης. Παρά την προσωρινή κάμψη στο τρίτο τρίμηνο, οι επενδύσεις να επανέλθουν δυναμικά, ενισχύοντας τη μακροχρόνια παραγωγικότητα της οικονομίας.
• Κατανάλωση νοικοκυριών : Η αύξηση των πραγματικών μισθών, σε συνδυασμό με τις σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές, να στηρίξει την κατανάλωση των επόμενων ετών. Παρά την επιβράδυνση της απασχόλησης, η αύξηση των εισοδημάτων δημιουργεί
Τετάρτη, 2 Απριλίου
:
- UNESCO: Η μείωση των παγετώνων θέτει σε κίνδυνο την τροφή και το νερό 2 δισ. Ανθρώπων
- Ο βαθύς ύπνος «φάρμακο» για τον εγκέφαλο – Πώς η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
- Θα ωθήσει τις εταιρείες το νέο πρότυπο net zero του SBTi;
- Ο Τραμπ διατάσσει γαλλικές εταιρείες να συμμορφωθούν με την απαγόρευση ποικιλομορφίας
- Από την έρημο… στη γονιμότητα της γης
- Εθελοντισμός: Γέφυρα γνώσης για τα ακριτικά νησιά
- Ο Δήμος Τήνου προωθεί την «ανακύκλωση» με έξυπνο τρόπο
- «Ανάσα» οξυγόνου και δροσιάς οι «Πράσινες Στέγες» για τις πόλεις
- Αυξημένη η έκθεση στις επιβλαβείς τοξίνες λόγω κλιματικής αλλαγής
- Ο άνθρωπος «βλάπτει σοβαρά» την βιοποικιλότητα – Απώλειες σε θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά