Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, με συνολικές ενισχύσεις ύψους 450 εκατ. ευρώ — εκ των οποίων 225 εκατ. ευρώ ως άμεσες επιχορηγήσεις και 225 εκατ. ευρώ ως φοροαπαλλαγές.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να κινητοποιήσει επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η μεταποίηση, η εφοδιαστική αλυσίδα, η περιφερειακή ανάπτυξη και οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες, ενισχύοντας τη βιομηχανική βάση, την ανθεκτικότητα των υποδομών και την ενεργειακά αποδοτική επιχειρηματικότητα.
Τα τρία πρώτα καθεστώτα – Στο επίκεντρο οι επενδύσεις με προστιθέμενη αξία
Κάθε καθεστώς διαθέτει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, μισό σε φορολογικές ελαφρύνσεις και μισό σε επιχορηγήσεις για εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, τεχνολογία ή νέες θέσεις εργασίας. Τα καθεστώτα αφορούν:
«Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα»: Τόνωση της παραγωγικής δυναμικής και μείωση του κόστους ενέργειας και μεταφοράς.
«Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης»: Στήριξη επενδύσεων σε περιοχές με δημογραφική ή αναπτυξιακή υστέρηση, με στόχο την τοπική αναζωογόνηση.
«Μεγάλες Επενδύσεις»: Κίνητρα για έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ με fast-track αδειοδοτήσεις και σημαντική μόχλευση κεφαλαίων.
Οι επενδυτικές προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με την αξιολόγηση να ολοκληρώνεται σε 90 ημέρες, όπως ορίζει ο νόμος. Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στόχος είναι οι πρώτες εγκρίσεις να έχουν εκδοθεί έως τα τέλη του 2025.
Ρευστότητα-γέφυρα για μικρομεσαίους και βιώσιμα εργαλεία χρηματοδότησης
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπεται και δυνατότητα ενδιάμεσης χρηματοδότησης (bridge financing) μέσω του Ταμείου DeLFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με εγγύηση 80% για δάνεια έως 500 εκατ. ευρώ. Το εργαλείο αυτό λειτουργεί ως κρίσιμο στήριγμα για όσους δυσκολεύονται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό μέχρι την εκταμίευση των επιχορηγήσεων.
Πέραν των βραχυπρόθεσμων οφελών, η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική προωθεί τη βιώσιμη χρηματοδότηση, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, ειδικά για επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό ή κοινωνικό αποτύπωμα.
Ο στόχος: 1 δισ. ευρώ ενισχύσεις έως το 2026
Μέχρι το τέλος του 2026, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να έχουν διοχετευτεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια. Το Φθινόπωρο αναμένονται επιπλέον καθεστώτα για:
Νέες τεχνολογίες και ψηφιακό μετασχηματισμό
Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση μικρών επιχειρήσεων
Κοινωνική επιχειρηματικότητα και ένταξη ευάλωτων ομάδων
Τέλος, υπό προϋποθέσεις, εξετάζεται και νέο πλαίσιο για τουριστικές επενδύσεις με προστιθέμενη αξία, που δεν θα αναπαράγουν την υπερανάπτυξη σε ήδη κορεσμένες περιοχές.
Αναπτυξιακός Νόμος και Βιώσιμη Μετάβαση
Ο νέος κύκλος ενισχύσεων επιχειρεί να συνδέσει την οικονομική ανάκαμψη με την περιφερειακή συνοχή, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τη νέα βιομηχανική πολιτική και τις πράσινες επενδύσεις. Είναι ένα κρίσιμο εργαλείο όχι μόνο για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, αλλά και για την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) — από την καινοτομία και την απασχόληση, έως τη δράση για το κλίμα και την ισόρροπη ανάπτυξη ανά την επικράτεια.