Aντιμέτωπη με την διαταραχή του κύκλου του νερού βρίσκεται η ανθρωπότητα, με τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης να είναι ήδη παρούσες στις ζωές μας: Από τη λειψυδρία, μέχρι τα ορμητικά νερά των πλημμυρικών φαινομένων, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «κρίση του νερού».
Η κρίση αυτή απειλεί περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ενώ και ενδέχεται να αφαιρέσει κατά μέσο όρο το 8% από τα ΑΕΠ των χωρών έως το 2050.
Τι είναι ο κύκλος του νερού, όμως; Ο κύκλος του νερού (γνωστός και ως υδρολογικός κύκλος) είναι η συνεχής ανακύκλωση του νερού της Γης μέσα στην υδρόσφαιρα, στην ατμόσφαιρα και στη λιθόσφαιρα (έδαφος και υπέδαφος).
Το συνεχές της κυκλικής διαδικασίας του κύκλου του νερού επιτυγχάνεται εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας. Λόγω της θέρμανσης και των ανέμων στην επιφάνεια της Γης, τα νερά της εξατμίζονται και συμπυκνώνονται ως υδρατμοί, δημιουργώντας τα σύννεφα.
Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται, υγροποιούνται και στη συνέχεια πέφτουν ως βροχή ή άλλες μορφές υετού, εμπλουτίζοντας έτσι τις αποθήκες νερού της Γης, είτε είναι αυτές επιφανειακές, όπως οι θάλασσες και οι λίμνες, είτε είναι υπόγειες.
Αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία, πλημμύρες: Ένα ντόμινο φαινομένων
Με την αύξηση της θερμοκρασίας ο κύκλος του νερού διαταράσσεται. Αρχικά, αυτές οι αποθήκες νερού στερεύουν, η υγρασία μειώνεται και το φυσικό τοπίο ξηραίνεται.
Με το έδαφος, λοιπόν, να αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας η βροχή που έχει εγκλωβιστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πέφτει συσσωρευμένα και έντονα.
Όμως το έδαφος, που έχει ξεραθεί δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό, με αποτέλεσμα το νερό αυτό από τη μια να χάνεται χωρίς να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και σε δεύτερο χρόνο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο τρόπος με τον οποίο οι ανθρώπινες κοινωνίες όπως έχουν διαμορφωθεί, υπερκμεταλλεύονται τη φύση εδώ και δεκαετίες ασκεί πλέον μία πρωτοφανή πίεση στον κύκλο του νερού παγκοσμίως. Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάληψη δράσης, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη διαχειρίζονται ένα τόσο σημαντικό αγαθό.