Με άρθρο του στο viosimi.gr o Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της ΠΚΜ Στάθης Αβραμίδης παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τους υδάτινους πόρους.
Υδατικοί πόροι (ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ)
Από τη γεωγραφική ανάλυση της τρωτότητας του τομέα των υδατικών πόρων (ως προς τα αποθέματά τους) προέκυψε ότι στο ενδιάμεσο σενάριο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (έως το 2030), το σύνολο των Υδατικών Συστημάτων εντός της ΠΚΜ παρουσιάζουν μέτρια ή μεγάλη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή. Μεγαλύτερη τρωτότητα θα έχουν τα ΥΣ που βρίσκονται γεωγραφικά εντός των Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Στο δυσμενές σενάριο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αυξάνεται ο αριθμός των ΥΣ που εμφανίζουν μεγάλη τρωτότητα. Όλες οι Π.Ε. εμφανίζουν μεγάλη τρωτότητα οριζόντια, με τις μεγαλύτερες τιμές να παρουσιάζονται στις Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς. Σε επίπεδο Δήμου, οι μεγαλύτερες τιμές τρωτότητας ως προς τα αποθέματα υδατικών πόρων παρουσιάζονται στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Πύδνας – Κολινδρού, Θέρμης, Θερμαϊκού, Κιλκίς, Χαλκηδόνος και Νέας Ζίχνης.
Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (έως το 2050), τόσο στο ενδιάμεσο όσο και στο δυσμενές σενάριο, το σύνολο των Υδατικών Συστημάτων εντός της ΠΚΜ παρουσιάζουν μεγάλη ή πολύ μεγάλη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή. Μεγαλύτερη τρωτότητα θα έχουν τα ΥΣ που βρίσκονται γεωγραφικά εντός των Π.Ε. Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Τα ΥΣ στο σύνολο των Δήμων της ΠΚΜ εμφανίζουν μεγάλη τρωτότητα και στα δυο εξεταζόμενα σενάρια. Πολύ μεγάλη τρωτότητα ως προς τα αποθέματα υδατικών πόρων εμφανίζεται στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς, Δέλτα, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Θέρμης, Θερμαϊκού και Πύδνας – Κολινδρού και στα δυο εξεταζόμενα σενάρια.
Τέλος σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (έως το 2100), η κατάσταση αναμένεται ακόμα πιο δυσχερής καθώς τα ΥΣ της Περιφέρειας θα αντιμετωπίσουν οριζόντια πολύ μεγάλη τρωτότητα στο ενδιάμεσο και το δυσμενές σενάριο. Μεγαλύτερη τρωτότητα θα έχουν τα ΥΣ που βρίσκονται γεωγραφικά εντός των Π.Ε. Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Τα ΥΣ στο σύνολο των Δήμων της ΠΚΜ εμφανίζουν πολύ μεγάλη τρωτότητα στα δυο εξεταζόμενα σενάρια. Οι μεγαλύτερες τιμές τρωτότητας ως προς τα αποθέματα υδατικών πόρων εμφανίζεται στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Θέρμης, Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Πύδνας – Κολινδρού, Νέας Προποντίδας, Χαλκηδόνος, Κατερίνης, Δίου – Ολύμπου, Αριστοτέλη, Πολυγύρου, Σιθωνίας, Αλεξάνδρειας και Κασσάνδρας.
Δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Διαχείριση των Υδάτων
Η Περιφέρεια Μακεδονίας (ΠΚΜ) προχωρά σε μια Κεντρική Στρατηγική Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, εστιάζοντας στην προστασία, εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές.
Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής
Για την εκτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, η ΠΚΜ δρομολογεί μελέτες για την ανάλυση των ευπαθών υδατικών συστημάτων και την παρακολούθηση των μεταβολών στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα μέσω τηλεμετρικών συστημάτων.
Εξοικονόμηση και Ορθολογική Χρήση του Νερού
Σημαντικό κομμάτι των παρεμβάσεων αφορά τη μείωση του σπατάλη νερού σε όλους τους τομείς (γεωργία, τουρισμός, βιομηχανία, οικιστικός τομέας) μέσω του εξοπλισμού χρήσης εξοικονόμησης, της ανακύκλωσης ομβρίων υδάτων και της ενίσχυσης πιλοτικών έργων. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, με την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών και την υιοθέτηση προηγούμενων μεθόδων αποθήκευσης νερού.
Επαναχρησιμοποίηση Επεξεργασμένων Λυμάτων
Η ΠΚΜ ενισχύει την αξιοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για μη πόσιμες χρήσεις, όπως η άρδευση και ο εμπλουτισμός υδροφορέων. Προβλέπεται η κατασκευή και η αναβάθμιση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ενώ παρέχονται κίνητρα σε βιομηχανίες και αγροτικές δραστηριότητες για την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής.
Βιώσιμη χρήση των Υδατικών Πόρων
Στο πλαίσιο μιας βιώσιμης διαχείρισης, η ΠΚΜ θέτει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στην εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων, προωθεί βελτιωμένες πρακτικές στις αναδασώσεις και ενσωματώνει την κλιματική αλλαγή στον σχεδιασμό της υδατικής πολιτικής. Παράλληλα, ενισχύεται η συνεργασία με άλλες περιφέρειες και γειτονικές χώρες για τη διαχείριση διασυνοριακών υδάτων.
Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση
Για την επιτυχία των δράσεων, η ΠΚΜ προχωρά σε εκστρατείες ενημέρωσης για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης, προκειμένου να αλλάξουν οι καταναλωτικές συνήθειες και να ενισχυθεί η υδατική συνείδηση των πολιτών.
Με αυτές τις παρεμβάσεις, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύει στη διασφάλιση της βιομηχανίας και της ποιότητας του νερού, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.