Τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Christophe Hansen, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.
Με αφορμή τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ο Έλληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών εργαλείων διαχείρισης κρίσεων που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα απέναντι σε φυσικές καταστροφές και κλιματικές προκλήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για κοινές πρωτοβουλίες των χωρών της Μεσογείου, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, για την πρόταση αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κρίσεων στο πλαίσιο του MED9.
Επιπλέον, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των μικρών και μεσαίων αγροτών στη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών, επισημαίνοντας την ανάγκη για στήριξή τους ώστε να αποτραπεί η εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας. Εστίασε επίσης στον στόχο της Ελλάδας να αυξήσει τη βιολογική καλλιεργητική έκταση από το 9,5% στο 16%, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα μέσω βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.
Ο Επίτροπος Γεωργίας παρουσίασε τις βασικές βραχυπρόθεσμες προτεραιότητές του, όπως η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, η καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, και η απλοποίηση της νομοθεσίας για τη μείωση των διοικητικών βαρών στους αγρότες. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη για αλλαγές στην ΚΑΠ, με σκοπό τη στήριξη νέων και μικρών παραγωγών.
Σχετικά με το γεωργικό αποθεματικό, αναγνωρίστηκε ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη των ζημιών που προκαλούν φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την ενδυνάμωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τομέα.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η προστασία και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Τόνισε τη δέσμευση της χώρας για την αναγέννηση του τομέα, ώστε η γεωργία και η ύπαιθρος να γίνουν πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης και σταθερότητας στην Ευρώπη.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όπως η ανάγκη ευελιξίας στην εφαρμογή του κανόνα Ν+3 για τις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, λόγω των απρόβλεπτων κρίσεων και των δυσκολιών πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Υπογράμμισε την ανάγκη για μέτρα που θα αποτρέψουν την απώλεια πόρων και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στον τομέα.
Ο Υπουργός κλείνοντας, αναφέρθηκε στη στήριξη της μελισσοκομίας, προτείνοντας μέτρα προστασίας των Ελλήνων και Ευρωπαίων μελισσοκόμων από αθέμιτο ανταγωνισμό και επισημαίνοντας τις κλιματικές, ενεργειακές και οικονομικές προκλήσεις που πλήττουν τον τομέα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα, ώστε να εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια και να συμβάλει στην αναγέννηση του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη.
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου
:
- Η Σλοβενία και η Στρατηγική της για τη Βιώσιμη Ενέργεια: Η Επένδυση στον Θερμοηλεκτρικό Σταθμό Sostanj και η Μετάβαση σε Καθαρές Πηγές Ενέργειας
- Φαράγγι Σαμαριάς: «Πράσινο φως» για δύο νέα έργα αναβάθμισης του Εθνικού Δρυμού
- Δημοσιονομική Βελτίωση και Μείωση Χρέους: Βήματα προς μια Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη”
- Σε τεντωμένο σκοινί η Παγκόσμια Συμφωνία για τα Πλαστικά – Σε επανάληψη το «έργο» της COP29
- «Εργαζόμενοι στη χώρα μας: Η σκληρή πραγματικότητα των ωρών εργασίας και των χαμηλών μισθών στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης»
- Ρεύμα: Κατακόρυφη πτώση των εισαγωγών το 2024 – Σημαντική αύξηση της ζήτησης
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη «μπαίνει» στα σούπερ μάρκετ
- “Νερό: Πηγή Ζωής και Πολύτιμός Πόρος σε Περιβάλλον Κλιματικής Αλλαγής”
- Εγκυμοσύνη – Θηλασμός: Προσοχή σε καλλυντικά που αυξάνουν την έκθεση σε «παντοτινά» χημικά για τη μαμά και το μωρό