Στις πρόωρες εκλογές της Γερμανίας στις 23 Φεβρουαρίου 2024, η κλιματική αλλαγή έχει υποχωρήσει ως προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους, παρά το γεγονός ότι το 2024 προβλέπεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Σε αντίθεση με τις εκλογές του 2021, όπου το κλίμα και η ενέργεια ήταν κορυφαία ζητήματα, φέτος η μετανάστευση, η ασφάλεια και η οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στις πρόσφατες επιθέσεις στη χώρα, στις οικονομικές προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
Η πολιτική σκηνή αντικατοπτρίζει αυτή τη μετατόπιση προτεραιοτήτων. Η νομοθεσία για τη θέρμανση των κατοικιών και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκάλεσαν αντιδράσεις, με τα κόμματα CDU, FDP και AfD να επιδιώκουν την κατάργηση αυστηρών περιβαλλοντικών μέτρων. Επιπλέον, η πανευρωπαϊκή απαγόρευση πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από το 2035 διχάζει τα κόμματα, με το CDU και το FDP να ζητούν την αναθεώρησή της, ενώ οι Πράσινοι και το SPD την υποστηρίζουν.
Όσον αφορά τον στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2045, τα κόμματα διαφωνούν ως προς τον τρόπο επίτευξής του. Το SPD και οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ των φιλόδοξων κλιματικών πολιτικών με οικονομική στήριξη στους πολίτες, ενώ το CDU και το FDP εστιάζουν στις οικονομικές επιπτώσεις και προτείνουν πιο ήπιες προσεγγίσεις. Το AfD, από την άλλη, αμφισβητεί την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και απορρίπτει κάθε σχετική πολιτική.
Συνολικά, η κλιματική πολιτική έχει χάσει έδαφος ως εκλογικό διακύβευμα, καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι εστιάζουν σε άμεσα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί να αποφεύγουν να δώσουν έμφαση στο περιβάλλον στις εκστρατείες τους.
πληροφορίες euronews