Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ένταξη των αιτούντων που πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν υπαχθεί σε αυτό περίπου 600 δικαιούχοι.
Ειδικότερα, έχουν εγκριθεί 584 επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος.
Την ίδια στιγμή, 120.000 πολίτες έχουν καταθέσει στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι επιλέξιμοι με βάση τα κριτήρια, ενώ στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με ευνοϊκούς όρους περίπου 20.000 νοικοκυριά, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική και οικονομική σταθερότητα μέσω της προσιτής στέγασης.
Ποιοι ωφελούνται
Με βάση τα πρώτα δεδομένα, το «Σπίτι μου 2» ωφελεί πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, καθώς το μέσο ετήσιο εισόδημα των εγκεκριμένων δανειοληπτών δεν υπερβαίνει τα 21.300 ευρώ. Το πρόγραμμα εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, προσφέροντας λύσεις στέγασης που προωθούν την κοινωνική ένταξη και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.
Οι κατοικίες που θα αγοραστούν έχουν μέσο εμβαδόν 91,5 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί συμμετέχοντες αναζητούν οικογενειακή στέγη. Περίπου επτά στις δέκα εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν έγγαμα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες, ενισχύοντας τη συνοχή και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων.
Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια
Το «Σπίτι μου 2» έχει διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, καλύπτοντας πολίτες έως 50 ετών, τη στιγμή που το «Σπίτι μου Ι» είχε ως όριο τα 39 χρόνια. Η μεγαλύτερη «δεξαμενή» δικαιούχων αντικατοπτρίζεται και στις πρώτες εγκεκριμένες αιτήσεις, με τη μέση ηλικία των δανειοληπτών να ανέρχεται στα 38 έτη. Η διεύρυνση αυτή επιτρέπει τη στήριξη περισσότερων πολιτών, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη στέγαση σε ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον.
Μολονότι οι περισσότερες εγκρίσεις εντοπίζονται στα δύο μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, παραπάνω από το 46% των αιτήσεων που έχουν λάβει «πράσινο φως» έως τώρα υποβλήθηκαν στην περιφέρεια, κάτι που καταδεικνύει τη γεωγραφική κατανομή του ενδιαφέροντος και την ανάγκη στήριξης αποκεντρωμένων κοινοτήτων.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει 56 εγκρίσεις ενώ ακολουθεί η Θεσσαλία με 37, ενώ οι υπόλοιπες όπως αναμενόταν αφορούν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η προώθηση ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης μέσω προσιτής και βιώσιμης κατοικίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.