Η ανάλυση της Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τη χρήση του νερού επεξεργασίας φρέσκων και κατεψυγμένων φρούτων, λαχανικών και βοτάνων συνδέεται άμεσα με την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στην αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σε ένα πλαίσιο κλιματικής αλλαγής και αυξανόμενης λειψυδρίας, η ποιότητα του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τη βιωσιμότητα της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων. Η συνδυασμένη χρήση απολυμαντικών και η αναπλήρωση νερού αποτελούν βασικές στρατηγικές για τη διασφάλιση της μικροβιολογικής ποιότητας του, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση νερού και ενισχύοντας τις βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή τροφίμων.
Η ανάλυση της EFSA επικεντρώνεται στη διαχείριση των υδάτων και την αποδοτική χρήση τους, προτείνοντας λύσεις που ενσωματώνουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της αποδοτικότητας των πόρων. Οι προτάσεις για τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης νερού στη βιομηχανία τροφίμων προάγουν την υπεύθυνη χρήση του νερού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία. Ειδικά σε εποχές όπου οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι, τέτοιες στρατηγικές διασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η νέα διαδικτυακή εφαρμογή WaterManage4You της EFSA υπογραμμίζει τη σημασία της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, των εργαλείων για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας τροφίμων. Η εφαρμογή προάγει τη βιωσιμότητα, βοηθώντας τις επιχειρήσεις τροφίμων να μειώσουν τη χρήση νερού και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών, προσφέροντας ασφαλή προϊόντα και συμβάλλοντας στην προστασία των υδάτινων πόρων.
Η εφαρμογή των προτάσεων αυτών αποτελεί σημαντικό βήμα για την εφαρμογή βιολογικών γεωργικών και βιομηχανικών πρακτικών, ενισχύοντας την αειφορία στην παραγωγή τροφίμων και στην προστασία του περιβάλλοντος.