Τον 16ο σταθμό των διαβουλεύσεων για την Εθνική Στρατηγική Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης αποτέλεσε η Σάμος, με κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Θανάση Κοντογεώργη να υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα στην ανάπτυξη των νησιών.
Η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι εμφανίζουν ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης – με αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και χαμηλότερη ανεργία από τον εθνικό μέσο – αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρίσιμες προκλήσεις, όπως η εκσυγχρονισμένη συνδεσιμότητα, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, η αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης Σάμου, προϋπολογισμού 1,038 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ώριμες υποδομές, μεταξύ των οποίων:
Αναβάθμιση του αεροδρομίου Σάμου με 11 εκατ. ευρώ
Βελτίωση οδικών αξόνων, όπως η Παράκαμψη Πυθαγορείου-Χώρας
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε Ανατολική & Δυτική Σάμο (32 εκατ. ευρώ)
Ηλεκτρική διασύνδεση και εγκατάσταση ΑΠΕ μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων (1,775 δισ. ευρώ)
Ειδικά στον τομέα ενέργειας, προχωρά η διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου με το ηπειρωτικό δίκτυο, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα των νησιών.
Παράλληλα, στον πρωτογενή τομέα έχουν ήδη καταβληθεί 21 εκατ. ευρώ σε αγρότες της περιοχής, ενώ προετοιμάζεται το φράγμα Καρβούνη ως έργο εθνικής σημασίας.
Η περιβαλλοντική προστασία παραμένει στον πυρήνα της στρατηγικής, με ενεργές παρεμβάσεις για:
Διαχείριση περιοχών Natura 2000
Αναβάθμιση και επέκταση βιολογικών καθαρισμών
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και μεταφορά αποβλήτων Ικαρίας
Κατάθεση φακέλου για Μονάδα Ανακύκλωσης στη “Καμάρα” (30 εκατ. ευρώ)
Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε πως οι σημαντικοί διαθέσιμοι πόροι – δημόσιοι και ευρωπαϊκοί – πρέπει να «μετατραπούν σε μοχλό για τοπική ανάπτυξη με διάρκεια, κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική υπευθυνότητα».