Πιο ζεστή από κάθε άλλη χρονιά ήταν η χρονιά που φεύγει με την θερμοκρασία να καταγράφει «Ρεκόρ ενώ υπήρξαν και άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία φαινόμενα με τον παγκόσμιος πληθυσμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με επιπλέον έξι εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του World Weather Attribution (WWA) και του Climate Central, η κλιματική κρίση έχει επιδεινώσει σημαντικά τους καύσωνες, με τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών, όπως της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες, βιώνοντας έως και 150 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης ετησίως.
Σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου βρέθηκαν αντιμέτωπες, όπως αναφέρει ο Guardian, με τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών, με τις λιγότερο πληγείσες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, να καταγράφουν τρεις επιπλέον εβδομάδες καύσωνα λόγω της ρύπανσης από τις εκπομπές άνθρακα.
Χώρες όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη και πολιτείες της Κεντρικής Αμερικής βίωσαν πάνω από 100 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέγραψε 70 ημέρες περισσότερες.
Στην Ευρώπη, η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες είχαν έναν επιπλέον μήνα υψηλών θερμοκρασιών.
Τα 2/3 του πλανήτη αντιμέτωπα με ακραίες θερμοκρασίες
Περίπου δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετώπισαν αυξημένες θερμοκρασίες που επηρεάζουν σοβαρά την υγεία. Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε και άλλες φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες και πλημμύρες.
Η διευθύντρια προγραμμάτων στο Κέντρο Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού, Τζούλι Αρίντζι δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Μια ακόμη καταστροφική χρονιά ακραίων καιρικών συνθηκών έδειξε ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για αυτά τα επίπεδα θερμοκρασιών. Είναι σημαντικό κάθε χώρα το 2025 να επιταχύνει τις προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και να παρέχονται κονδύλια από τα πλούσια κράτη για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να γίνουν πιο ανθεκτικές».
Στη βάση αυτή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι αναγκαία η επιτάχυνση των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική κρίση, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και χρηματοδοτικής υποστήριξης στις πιο ευάλωτες χώρες.
Διαφορετικά, ελλείψει επαρκούς δράσης, οι καύσωνες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να απειλούν ζωές και να υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη.