Σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός συγκρατείται σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2%, η Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούνιο εναρμονισμένο πληθωρισμό 3,6%, έναντι 2% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού μεταξύ των κρατών-μελών με διαθέσιμα δεδομένα.
Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) διαμορφώθηκε στο 4,2%, ενισχύοντας τις πιέσεις στις καθημερινές υπηρεσίες και τα βασικά αγαθά. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,4%, περισσότερο από κάθε άλλο επιμέρους δείκτη, με σημαντικές συνέπειες για τα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικούς τομείς (υπηρεσίες, ενέργεια, μη ενεργειακά αγαθά) δυσχεραίνει τις συνθήκες για κοινωνικά δίκαιη μετάβαση. Η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει σταθερές τιμές και προβλέψιμο κόστος διαβίωσης, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια και η τροφή — δύο πυλώνες που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση.
Ο αυξημένος πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη, υπονομεύει τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και επιβραδύνει τις επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, μειώνει την αποτελεσματικότητα των ενισχύσεων για τις ευάλωτες ομάδες, καθώς αυτές φθείρονται ταχύτερα από τις αυξήσεις τιμών.