Το υπουργείο Ναυτιλίας και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υλοποιούν 103 παρεμβάσεις σε 61 νησιωτικούς δήμους, με χρηματοδότηση άνω των 9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Δράσης για τη Λειψυδρία 2025. Παράλληλα, εγκρίθηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για περιοχές με άμεσες ανάγκες.
Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος είναι η απλούστευση της αδειοδότησης μονάδων αφαλάτωσης, με 35 νέες εγκαταστάσεις ήδη αδειοδοτημένες σε 27 νησιά. Η τεχνική υποστήριξη και οι συντονισμένες διαδικασίες στοχεύουν στην αποφυγή καθυστερήσεων, ενώ δίνεται έμφαση στην ενιαία κοστολόγηση έργων και στην ενίσχυση αδύναμων δικαιούχων.
Με πάνω από 400 έργα ύδρευσης που έχουν χρηματοδοτηθεί από το 2019, η στρατηγική αυτή ενισχύει την επάρκεια και την ποιότητα νερού, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και στηρίζει τη νησιωτικότητα, αποτελώντας παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης υδάτινων πόρων σε συνθήκες κλιματικής πρόκλησης.