Τη σημασία της υιοθέτησης ρεαλιστικών σεναρίων και της μείωσης των κινδύνων σε έναν απρόβλεπτο κόσμο ανέδειξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, περιγράφοντας τη στρατηγική της χώρας μας για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα στο 14ο Athens Energy
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης, καθώς είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως. Στόχος μας είναι η ισορροπημένη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ώστε να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του ενεργειακού μας συστήματος, η ενεργειακή αυτονομία και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης στο 14ο Athens Energy
Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί παρεμβάσεις σε κρίσιμες υποδομές, όπως οι διασυνδέσεις και η αποθήκευση ενέργειας. Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους κλιματικούς της στόχους, διαθέτοντας ήδη 8 GW φωτοβολταϊκών, με στόχο τα 14 GW μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ενεργειακή σταθερότητα, για περαιτέρω ανάπτυξη αποθηκευτικών συστημάτων, απαιτούνται περεταίρω βήματα.
Ακόμη η διασύνδεση με άλλα κράτη είναι βασικός άξονας για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των ενεργειακών δικτύων, ώστε να μειωθεί το κόστος της μετάβασης και να ενισχυθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα σε πανεύρωπαϊκό επίπεδο.
Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά και οικονομική ευκαιρία. Η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση των ενεργειακών δικτύων και η επένδυση στην έρευνα μπορεί να καταστήσουν την πράσινη μετάβαση οικονομικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη.
Με τον συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών, έξυπνων δικτύων και περιφερειακής συνεργασίας, η Ευρώπη μπορεί να οικοδομήσει ένα ανθεκτικό, ασφαλές και προσιτό ενεργειακό σύστημα, το οποίο θα εξασφαλίσει ευημερία για τις μελλοντικές γενιές.