Τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών (Integrated Fire Management) προτείνει η ειδική ομάδα εργασίας του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών (EASAC). Στόχος είναι η διαλειτουργικότητα και κοινή χρήση πόρων μεταξύ των κρατών-μελών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη διαχείριση του κινδύνου.
Στην έκθεση, στην οποία συμμετείχαν και οι Έλληνες επιστήμονες Χρήστος Ζερεφός και Κώστας Καλαμποκίδης, τονίζεται η ανάγκη μετάβασης από τη μονομερή καταστολή σε ολοκληρωμένες προληπτικές στρατηγικές. Η συχνότητα, η ένταση και η πολυπλοκότητα των πυρκαγιών αυξάνονται, ιδίως στη Μεσόγειο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της εγκατάλειψης γεωργικής γης και της αστικής εξάπλωσης.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ξηρασία, η μείωση της υγρασίας του εδάφους και οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν την ευαλωτότητα των δασικών οικοσυστημάτων, με την απώλεια ελέγχου να επιτείνεται και από τυχαίες ή κακόβουλες αναφλέξεις.
Η έκθεση καταθέτει οκτώ βασικές προτάσεις πολιτικής για τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αντιμετώπιση των πυρκαγιών:
Ενίσχυση της πρόληψης και εξισορρόπηση με την καταστολή
Φύση-βασισμένες λύσεις (Nature-based Solutions) για αποκατάσταση και ανθεκτικότητα
Αναγνώριση του φυσικού ρόλου της φωτιάς σε επιλεγμένα οικοσυστήματα
Εκπαίδευση και επικοινωνία για την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης
Ανθεκτικός σχεδιασμός τοπίου για μείωση της τρωτότητας
Συντονισμός περιβαλλοντικών και χωροταξικών πολιτικών
Περιορισμός της ανεξέλεγκτης αστικής εξάπλωσης
Στήριξη της βιώσιμης ιδιωτικής διαχείρισης γης
Όπως τονίζει ο Χρ. Ζερεφός, η προσαρμογή στην κλιματική κρίση απαιτεί θεσμική οργάνωση, καθαρισμό και παρακολούθηση δασικών και περιαστικών ζωνών, αλλά και ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευνομίας. Οι δασικές πυρκαγιές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως έκτακτες κρίσεις, αλλά στο πλαίσιο μιας διαρκούς στρατηγικής ανθεκτικότητας, ενταγμένης στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.