Έντονες ανησυχίες προκαλεί σε επενδυτικούς κύκλους η φαινομενική απομάκρυνση της HSBC από τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια περίοδο που η ευθύνη του χρηματοπιστωτικού τομέα απέναντι στην κλιματική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
Μια ομάδα 30 θεσμικών επενδυτών, με υπό διαχείριση κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάλεσε την τράπεζα να επαναδιατυπώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή της για τη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Το αίτημα συντονίζεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ShareAction και πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση στην ετήσια γενική συνέλευση της HSBC.
Η ανησυχία των επενδυτών εντείνεται μετά από κινήσεις της τράπεζας που ερμηνεύονται ως υπαναχωρήσεις από προηγούμενες φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η καθυστέρηση κατά δύο δεκαετίες στην επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές στις ίδιες τις λειτουργίες της, καθώς και η επανεξέταση των στόχων μείωσης εκπομπών για χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες σε επτά ιδιαίτερα ρυπογόνους τομείς.
Η αλλαγή στην ηγεσία της στρατηγικής βιωσιμότητας, καθώς και δημόσιες δηλώσεις που υπογραμμίζουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, έχουν προκαλέσει ανησυχία για τον ρόλο της τράπεζας στη στήριξη μιας βιώσιμης οικονομίας.
Όπως σημειώνει η Jeanne Martin της ShareAction, «η HSBC δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η κλιματική στρατηγική εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Σε μια εποχή που οι τράπεζες καλούνται να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση, η ασάφεια προκαλεί ανησυχία τόσο στους επενδυτές όσο και στην κοινωνία».
Οικονομικοί φορείς, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Church of England και της AkademikerPension, περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που στηρίζουν την πρωτοβουλία, ζητώντας η κλιματική υπευθυνότητα να παραμείνει βασικός άξονας της στρατηγικής της τράπεζας.
Η περίπτωση της HSBC είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην προσπάθεια εξισορρόπησης οικονομικών επιδόσεων και περιβαλλοντικής ευθύνης. Καθώς η παγκόσμια οικονομία στρέφεται προς πιο βιώσιμα πρότυπα ανάπτυξης, η ανάγκη για συνέπεια, διαφάνεια και δράση καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική.