Eurostat και ΟΟΣΑ καταρρίπτουν το μύθο του «τεμπέλη Έλληνα» και αποκαλύπτουν πως οι εργαζόμενοι στη χώρα μας δουλεύουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, αλλά αμείβονται με μισθούς… Βαλκανίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Έλληνες και Πολωνοί είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην ΕΕ, ενώ στον αντίποδα οι Γερμανοί εργάζονται λιγότερο, με τις ώρες εργασίας τους να έχουν περιοριστεί το 2022 σε 1.301, δηλαδή 76 λιγότερες από ό,τι πριν από 23 χρόνια.
Αντίθεται οι ώρες εργασίας των Ελλήνων αγγίζουν τις 1.700, σχεδόν 400 περισσότερες από εκείνες των Γερμανών.
Η εργατικότητα των Ελλήνων δεν έχει άμεση επίπτωση στον μισθό τους, καθώς η χώρα μετά τη 10ετή κρίση και τα τρία μνημόνια που μεσολάβησαν δεν έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της στην αγορά εργασίας.
Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να υλοποιήσει την πρωθυπουργική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027 και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, αλλά η πραγματικότητα φανερώνει πως το δεύτερο είναι σχεδόν αδύνατο. Όπως αδύνατη είναι και η σύγκλιση του μέσου μισθού στην Ελλάδα, με εκείνον της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κατάταξη με τους μέσους μσθούς πλήρους απασχόλησης και παρά τις σημαντικές αυξήσεις αποδοχών που καταγράφει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», η χώρα μας είναι στην 3η θέση από το τέλος στη λίστα με την κατάταξη των χωρών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα το 2023 ανέρχονται στα 17.013 ευρώ, έναντι 16.407 ευρώ το 2022. Η ποσοστιαία μεταβολή διαμορφώνεται στο 3,69% και αποτελεί μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενώ σε ποσοστιαία βάση η Ελλάδα κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Δανία (αύξηση 3,74%) και την Ιταλία (αύξηση 2,83%), η χαμηλή βάση του μέσου μισθού την κατατάσσει αυτόματα στις τελευταίες θέσεις της λίστας κατάταξης.
Και ενώ το 2022 η Ελλάδα ξεπερνούσε την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, έναν χρόνο αργότερα (το 2023) έπεσε ακόμη χαμηλότερα στην κατάταξη, καθώς η Πολωνία κατέγραψε αύξηση 16,57% στις μέσες ετήσιες αποδοχές (18.054 ευρώ), όπως επίσης και η Ρουμανία με αύξηση 17,76% (17.739 ευρώ).
Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας ξεπερνάει πλέον μόνο την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, η οποία παραμένει στην τελευταία θέση με μέσες ετήσιες αποδοχές 13.503 ευρώ.
Η σύνδεση με τη βιώσιμη ανάπτυξη έγκειται στο γεγονός ότι η υπερβολική εργασία και η χαμηλή αμοιβή των εργαζομένων στην Ελλάδα συνδέονται με την ανάγκη για δημιουργία συνθηκών που να ενισχύουν την ευημερία των πολιτών, τη δίκαιη αμοιβή και την εξισορρόπηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω της ποιότητας των θέσεων εργασίας, την επένδυση στην εκπαίδευση και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υπερβολική εργασία χωρίς ανάλογη αμοιβή μπορεί να υπονομεύει την ευημερία των πολιτών, ενώ η σωστή αναλογία μισθών και εργασιών είναι κρίσιμη για τους μακροχρόνιους οικονομικούς