Οι παραδόσεις χαρτοφυλακίων από τους απερχόμενους Υπουργούς προς τους νέους, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 15 Μαρτίου, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της Παρασκευής. Υπενθυμίζουμε ότι στα καθ’ημάς Υπουργεία έγιναν δύο μεγάλες αλλαγές. Πρώτον, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε την σκυτάλη στον Σταύρο Παπασταύρου, ενώ στο «πλήρωμα» εισέρχεται ως υφυπουργός ο Νίκος Τσάφος. Επίσης, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης διαδέχθηκε τον Βασίλη Κικίλια στην κεφαλή, με υφυπουργούς τους Κώστα Κατσαφάδο και Ευάγγελο Τουρνά.
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος ΥΠΕΝ τόνισε ότι «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων», ενώ επεσήμανε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αειφορία και το περιβάλλον, στον χωρικό σχεδιασμό με τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, στην ενέργεια, με στόχο την περαιτέρω μείωση των τιμών και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών, με μείωση της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση των επενδύσεων και προστασία των φυσικών πόρων. Χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτη την τεράστια ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς η χώρα μας είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών παγκοσμίως, όπως είπε, και τόνισε την αξία προγραμμάτων όπως το “Εξοικονομώ”, και των “GReco Islands”. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ιστορική ευκαιρία και πρόκληση, να συνεχίσουμε να χαράσσουμε έναν δρόμο όπου η πρόοδος και η ανάπτυξη θα συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής», σημείωσε.
Ο απερχόμενος ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης αφού έκανε μια παρουσίαση των πεπραγμένων της θητείας του, έκανε γνωστό ότι είναι έτοιμες οι νέες διατάξεις για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ενώ προωθείται το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο, αλλά και η στρατηγική για τα θαλάσσια πάρκα. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλλακάκη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις για τη διαχείριση και προστασία των δασών, αλλά και η μεταρρύθμιση των αυθαιρέτων, ενώ πρόσθεσε ότι «δίνουμε τη μάχη της Μυκόνου. «Αξίζει τον κόπο να δοθεί η μάχη για τα αυθαίρετα προκειμένου να σταματήσει η παρανομία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι προχωρούν τα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η μεγάλη πολεοδομική μεταρρύθμιση «Σπύρος Δοξιάδης», καθώς επίσης και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Στο έτερο Υπουργείο, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Βασίλης Κικίλιας παρέδωσε χαρτοφυλάκιο λέγοντας: «Θέλω να είστε υπερήφανοι για ότι έχουμε καταφέρει μαζί κι έχουμε καταφέρει πολλά. Είμαι σίγουρος ότι αφήνω το Υπουργείο, πέραν των συνεργατών μου που παραμένουν εδώ, σε έναν πολύ άξιο πολιτικό, έντιμο και καθαρό άνθρωπο, με παράστημα, βλέμμα και εμπειρία από το παρελθόν, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής προστασίας και του Υπουργείου». Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο Πυροσβεστικό σώμα για το οποίο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ένδοξο, πιστεύω ότι είχε πολλά και διάφορα προβλήματα τα τελευταία χρόνια και αισθάνομαι ότι αναγεννήθηκε στο πρόσωπό σας. […] Θέλω να σας πω ότι αφήνω το Πυροσβεστικό Σώμα με τους πιο πολλούς πυροσβέστες στην ιστορία του, 18.000. 2.500 εποχικούς, 12.500 μόνιμους, 9.000 εθελοντές 4.000 στο πυροσβεστικό σώμα, 5.000 στην πολιτική προστασία».
Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός ανέφερε: «Αυτό το οποίο μπορώ να σας δεσμευτώ, είναι ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό προκειμένου να επιτύχουμε στόχους που θέτει η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, αλλά κυρίως τους στόχους τους οποίους απαιτεί η ελληνική κοινωνία». Ο κ.Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης λέγοντας πως υπερβαίνει σε ένα βαθμό τον άνθρωπο, ωστόσο δήλωσε αποφασισμένος να κάνει το ανθρωπίνως δυνατό. « Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες. Ξέρω ότι δεν θα τις εκμηδενίσουμε. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αλλά τουλάχιστον να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».