Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επισημαίνει ότι οι ετικέτες τροφίμων δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να έχει σημασία όχι μόνο για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), οι προειδοποιούνται ότι αντιμετωπίζουν έναν «λαβύρινθο ετικετών», ο οποίος επηρεάζει τόσο τις συνειδητές επιλογές όσο και τη βιωσιμότητα.
Ετικέτες και υπεύθυνη κατανάλωση
Η επισήμανση τροφίμων έχει στόχο να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τεκμηριωμένες επιλογές. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση ισχυρισμών, λογότυπων και διαφημιστικών μηνυμάτων τους παραπλανεί συχνά. Αυτό επηρεάζει τις βιώσιμες επιλογές τους, καθώς πολλοί ισχυρισμοί – όπως «φυσικό» ή «χωρίς αντιβιοτικά» – δεν συνοδεύονται από επαρκείς κανονιστικές διατάξεις. Οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στη διατήρηση συστημάτων παραγωγής που ενδέχεται να μην είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί και πράσινο ξέπλυμα
Ένα σοβαρό ζήτημα αφορά τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στις ετικέτες. Πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε πρακτικές πράσινου ξεπλώματος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους ως «βιώσιμα» ή «οικολογικά» χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Αυτό όχι μόνο τους αποπροσανατολίζει, αλλά και υπονομεύει τις προσπάθειες για μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής.
Ανάγκη για ενιαία και ξεκάθαρη σήμανση
Τα διατροφικά συστήματα σήμανσης, όπως τα Nutri-Score και NutrInform Battery, μπορούν να προωθήσουν υγιεινότερες και πιο βιώσιμες επιλογές. Ωστόσο, η έλλειψη εναρμόνισης σε επίπεδο ΕΕ προκαλεί σύγχυση. Τυποποιημένοι κανόνες που θα ενθαρρύνουν τη χρήση βιώσιμων συστατικών, την ανακύκλωση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Καταναλωτική εκπαίδευση και βιωσιμότητα
Η εκπαίδευση των καταναλωτών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Η ΕΕ έχει διαθέσει περιορισμένους πόρους για εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σήμανση τροφίμων. Οι πληροφορίες που κατανοούν τη σημασία εννοιών όπως το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» δεν μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, υποστηρίζοντας έτσι τη βιώσιμη κατανάλωση.
Έλεγχοι και κυρώσεις
Οι ανεπαρκείς έλεγχοι για προαιρετικές πληροφορίες, όπως ισχυρισμοί υγείας και περιβάλλοντος, δίνουν περιθώρια για παραπλανητικές πρακτικές. Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις εποπτικές διαδικασίες και να προσαρμόσει τα πρόσθετα, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που παρέχονται προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Προς μια βιώσιμη επισήμανση
Η εναρμόνιση των κανόνων επισήμανσης με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Με τη θέση των σαφέστερων κανονισμών, την ενίσχυση των ελέγχων και την εκπαίδευση των καταναλωτών, μπορεί να επιτευχθεί μια αγορά που ενθαρρύνει τις υπεύθυνες επιλογές, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πέμπτη, 3 Ιουλίου
:
- Η φωνή των Ευρωπαίων: Ξεκάθαρη στήριξη για την κλιματική δράση και τη βιώσιμη μετάβαση
- Λειψυδρία και ανάγκη για θεσμική ευελιξία στη διαχείριση των υδάτων
- Ιούνιος 2025: Ο πιο θερμός μήνας των τελευταίων 15 ετών στην Ελλάδα – Ανάγκη για στρατηγικές ανθεκτικότητας
- Λειψυδρία και σπατάλη νερού: Η Ελλάδα μπροστά σε μια πρόκληση διαχείρισης φυσικών πόρων
- Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Ψηφιακό εργαλείο για την ευζωία και τη μείωση των αδέσποτων
- Ηράκλειο: Πρότυπο σχολικής ανακύκλωσης με συμμετοχή 82 σχολείων και πάνω από 17.000 μαθητές
- Εξόρυξη βαθέων υδάτων: Μια νέα πρόκληση για τη βιωσιμότητα των ωκεανών
- Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ξηρασίας και Ερημοποίησης: Η Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου
- Κλιματική ουδετερότητα με δικαιοσύνη: Ηθική και κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης
- Κλιματική κρίση: Οι δείκτες στο κόκκινο – Το όριο του +1,5°C αγγίζεται, το παράθυρο δράσης στενεύει