Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επισημαίνει ότι οι ετικέτες τροφίμων δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα, γεγονός που μπορεί να έχει σημασία όχι μόνο για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), οι προειδοποιούνται ότι αντιμετωπίζουν έναν «λαβύρινθο ετικετών», ο οποίος επηρεάζει τόσο τις συνειδητές επιλογές όσο και τη βιωσιμότητα.
Ετικέτες και υπεύθυνη κατανάλωση
Η επισήμανση τροφίμων έχει στόχο να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τεκμηριωμένες επιλογές. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση ισχυρισμών, λογότυπων και διαφημιστικών μηνυμάτων τους παραπλανεί συχνά. Αυτό επηρεάζει τις βιώσιμες επιλογές τους, καθώς πολλοί ισχυρισμοί – όπως «φυσικό» ή «χωρίς αντιβιοτικά» – δεν συνοδεύονται από επαρκείς κανονιστικές διατάξεις. Οι πρακτικές αυτές συμβάλλουν στη διατήρηση συστημάτων παραγωγής που ενδέχεται να μην είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί και πράσινο ξέπλυμα
Ένα σοβαρό ζήτημα αφορά τους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς στις ετικέτες. Πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε πρακτικές πράσινου ξεπλώματος, παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους ως «βιώσιμα» ή «οικολογικά» χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Αυτό όχι μόνο τους αποπροσανατολίζει, αλλά και υπονομεύει τις προσπάθειες για μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής.
Ανάγκη για ενιαία και ξεκάθαρη σήμανση
Τα διατροφικά συστήματα σήμανσης, όπως τα Nutri-Score και NutrInform Battery, μπορούν να προωθήσουν υγιεινότερες και πιο βιώσιμες επιλογές. Ωστόσο, η έλλειψη εναρμόνισης σε επίπεδο ΕΕ προκαλεί σύγχυση. Τυποποιημένοι κανόνες που θα ενθαρρύνουν τη χρήση βιώσιμων συστατικών, την ανακύκλωση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Καταναλωτική εκπαίδευση και βιωσιμότητα
Η εκπαίδευση των καταναλωτών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Η ΕΕ έχει διαθέσει περιορισμένους πόρους για εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σήμανση τροφίμων. Οι πληροφορίες που κατανοούν τη σημασία εννοιών όπως το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» δεν μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, υποστηρίζοντας έτσι τη βιώσιμη κατανάλωση.
Έλεγχοι και κυρώσεις
Οι ανεπαρκείς έλεγχοι για προαιρετικές πληροφορίες, όπως ισχυρισμοί υγείας και περιβάλλοντος, δίνουν περιθώρια για παραπλανητικές πρακτικές. Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις εποπτικές διαδικασίες και να προσαρμόσει τα πρόσθετα, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που παρέχονται προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Προς μια βιώσιμη επισήμανση
Η εναρμόνιση των κανόνων επισήμανσης με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ. Με τη θέση των σαφέστερων κανονισμών, την ενίσχυση των ελέγχων και την εκπαίδευση των καταναλωτών, μπορεί να επιτευχθεί μια αγορά που ενθαρρύνει τις υπεύθυνες επιλογές, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου
:
- Ψηφιακό Ευρώ: Δημόσιο Χρήμα στην Υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης
- PFAS: Η «αόρατη» ρύπανση στο νερό και η πρόκληση της βιώσιμης διαχείρισης
- ΗΠΑ: Αντιδράσεις για αλλαγές της EPA σε αναφορές για την κλιματική αλλαγή
- ΕΕ: Δεσμευτικός στόχος μείωσης εκπομπών κατά 90% έως το 2040 μετά από δύσκολο συμβιβασμό
- EY: Νέα ηγεσία στο κλίμα και τη βιωσιμότητα εν μέσω αυξανόμενων κανονιστικών πιέσεων
- Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη τηςΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκουΤην επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και
- Απόστολος Τζιτζικώστας: Σχέδιο και βιωσιμότητα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τουρισμού
- Η Παγκόσμια Τράπεζα εκδίδει το πρώτο outcome bond συνδεδεμένο με το Article 6 της Συμφωνίας των Παρισίων
- Οι περικοπές στους κανόνες βιωσιμότητας της ΕΕ δυσκολεύουν τον εντοπισμό των «πράσινων» πρωταθλητών
- Greenpeace: Η ανακύκλωση πλαστικού ως «μύθος» που καθυστερεί τις πραγματικές λύσεις

